• Načítám...
>

Věnujte svůj čas a staňte se dobrovolníkem ve VFN

  • 10. srpna 2022,
  • 19:46,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Pomoci pacientům odpoutat se od vlastní nelehké situace. O to se snaží Centrum dobrovolných aktivit ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Jak taková pomoc probíhá a jak se můžete stát dobrovolníkem i vy? Odpoví reportáž Marka Tereby.

Reklama

Již patnáct let funguje dobrovolnické centrum ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Poslední čtyři roky má nemocnice dokonce svůj vlastní dobrovolnický program. 

"V současné době máme asi 50 dobrovolníků dlouhodobých a krátkodobých. To znamená dlouhodobí pravidelní dobrovolníci dochází pravidelně jednou za týden či za 14 dnů za pacienty na různé kliniky, chodí za nimi k lůžku, povídají si, mohou je vzít na krátkou procházku, můžou s nimi hrát deskové hry a s dětmi samozřejmě hrají různé hry. Navštěvují buď dětské pacienty a to na klinice foniatrie a nebo na klinice pediatrie a dědičných metabolických poruch a nebo chodí za dospělými pacienty a to jsou kliniky neurologie a klinika geriatrie," řekla Ilona Kyršová, koordinátor Centra dobrovolných aktivit VFN v Praze.

Centrum dobrovolných aktivit stále hledá dobrovolníky nové. Chcete najít smysluplné využití volného času nebo chcete vlastní volné chvíle věnovat druhým? Je vám více než 18 let, jste bezúhonní, spolehliví a zdatní v komunikaci? Přihlásit se můžete třeba hned.

"Já s těmi dobrovolníky hodně komunikuji, hodně jim telefonuji, i když potom začnou sami chodit, tak chci, aby mi po těch návštěvách psali nebo volali, jak se jim tam líbilo, jak jim to vyhovovalo a když mi řekne, že se mu to líbí, tak je potom takové větší školení, které vedu já a na tom školení si povíme vše o nemocnici, o tom programu, jak to probíhá, potom máme modelové situace, co se může stát u těch pacientů na té klinice a na tom oddělení, aby je to nezaskočilo a jak mají reagovat," řekla Ilona Kyršová, koordinátor Centra dobrovolných aktivit VFN v Praze.

Aktivita je sice dobrovolnická, tedy neplacená. Dobrovolníkům ale přináší hlavně dobrý pocit. 

"Já z vlastní zkušenosti můžu říci, že pro mě největší poděkování bylo, když mi poděkoval ten pacient a nebo se na mě usmál a viděla jsem, že jsem mu tím udělala radost, že jsem mu trochu zlepšila ten život, protože ti dobrovolníci nosí zdraví do té nemocnice," řekla Ilona Kyršová, koordinátor Centra dobrovolných aktivit VFN v Praze.

Veškeré informace o aktivitách centra včetně možnosti přihlásit se najdete na stránkách vfn.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu