• Načítám...
>

Starostkou v Praze 2 je opět Udženija z ODS

  • 18. října 2022,
  • 15:02,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zastupitelé Prahy 2 zvolili na svém ustavujícím zasedání vedení radnice. V radě městské části zasedlo na základě koaliční smlouvy sedm zástupců Společně pro Prahu 2 (ODS a TOP 09) a dva zástupci ANO.

Reklama

Praha 2 představila nové vedení. Na radnici bude v následujícím období vládnout koalice ODS, TOP 09 a hnutí ANO. V čele radnice zůstane dosavadní starostka Alexandra Udženija z ODS.

,,Je to staronová rada. Já jsem s tím naprosto spokojená, protože s kolegy se dlouhodobě známe a funguje ten osobní vztah. Jsme řekněme přátelé, i kamarádi někteří z nás, tak si myslím, že ta práce potom odsýpá mnohem lépe," řekla starostka městské části Praha 2, Alexandra Udženija.

Staronové vedení radnice se chce v následujícím volebním období zaměřit především na nedostatečné kapacity v domovech pro seniory. S tím by měl pomoci projekt nové budovy s pečovatelskou službou.

,,Na jedno místo dnes čeká pět seniorů a to musíme urgentně řešit. My už jsme vlastně v procesu projektování, získávání územního rozhodnutí, takže pokud by vše bylo v pořádku, tak bychom se v tomto volebním období mohli těšit na nový domov," dodala Udženija k problematice.

Radnice plánuje zaměřit se také na problematiku parkování. V Bělehradské ulici by tak měl vzniknout parkovací dům s celkem se 130 místy. Tématem následujících týdnů by ale mělo být také parkování elektrokoloběžek.

,,Jde o to, že špatně parkují na ulicích a hlavně na chodnících Prahy 2, kde překáží chodcům. V tuto chvíli to řešíme tím, že komunikujeme s těmi bike sharingovými společnostmi, ovšem uvědomujeme si, že to je běh na delší dobu a budeme chtít řešit legislativní změnu," uvedl nový radní městské části Praha 2, Tomáš Halva.

Vedení dvojky pak pro místní obyvatele slibuje také vybudovat dostupné bydlení.

"Máme tam určitě několik kategorií, někde jsou startovací byty, pak jsou byty, které jdou standardně v aukcích, takže je to ve více segmentech, ale určitě se budeme snažit, aby občané Prahy 2 měli kde bydlet," vysvětlila radní městské části Praha 2, Jitka Urbánková.

Nové výzvy podle radního Jana Recmana čekají radnici v oblasti životního prostředí. Ty se aktuálně budou týkat zavádění energetických opatření, která mají snížit náklady městské části a zároveň i zatížení životního prostředí.    

,,Jsou to často rekonstrukce kotelen, to znamená výměna tepelných zdrojů tak, aby byly efektivnější a zavádění energetického managementu, který pomůže obhospodařovat energie napříč městskou částí. Dále jsou to opatření dálkových odečtů energií, které zase pomůžou s tou kontrolou těch nákladů," popsal místostarosta městské části Praha 2, Jan Recman.

Koalice stran ODS a TOP 09 zvítězila se ziskem 35,6 procent odevzdaných hlasů a v zastupitelstvu Prahy 2 získala 14 mandátů. Uskupení Praha 2 sobě dosáhlo na druhé místo. Za zisk 19,2 procenta hlasů má sedm mandátů, stejně jako třetí Piráti, kteří dosáhli na 18,5 procenta hlasů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu