• Načítám...
>

Na Pražském hradě si připomenete nejen defenestraci

  • 20. října 2022,
  • 10:42,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Vladislavský sál, kopie korunovačních klenotů nebo okno, které pamatuje pražskou defenestraci. S kamerou jsme vyrazili do Starého královského paláce.

Reklama

Starý královský palác stojí na Pražském hradě už od středověku a v jeho spodní gotické části se procházel ještě sám Karel IV. Naší turistickou procházku musíme nutně začít venku, odkud jeho nejstarší část můžeme ještě vidět. 

"My se nyní díváme na Starý královský palác z té jeho strany, kde jsou vidět nádherná renesanční okna. V tom horním podlaží, my dnes říkáme reprezentační, jsou veliká, slavná, renesanční okna - první projev renesanční architektury na Pražském hradě," řekla Veronika Seidlová - vedoucí Oddělení průvodcovských služeb Pražského hradu.

První zastávkou uvnitř hradu pak musí být Vladislavský sál jakožto nejdůležitější prostor Starého paláce. Od 16. století se tady odehrávaly nejdůležitější reprezentativní akce. Tomu odpovídá i jeho unikátně řešená klenba, kterou kolem roku 1500 vybudoval architekt Benedikt Ried. Nás ale na první pohled sál ohromil především svojí velikostí.

"Sál byl ve své době největším v celé střední Evropě a s úctyhodnou délkou přes 60 metrů byl takovým technickým architektonickým divem," řekla Veronika Seidlová - vedoucí Oddělení průvodcovských služeb Pražského hradu.

Tomu koneckonců odpovídají i akce, které se tady konaly. 

"Při velkých slavnostech, například korunovační, se zde mohly konat také turnaje na koních. Víme, že také ten kůň se sem musel nějakým způsobem dostat a proto použil jezdecké schodiště," řekla Veronika Seidlová - vedoucí Oddělení průvodcovských služeb Pražského hradu.

To se současně s celým Vladislavským sálem zachovalo ve své původní podobě do současnosti. Prostor je pro slavnostní příležitosti státu využíván dodnes. Pokud sem tedy v nejbližších dnech plánujete vyrazit, budete si muset pospíšit.

"Kvůli státním vyznamenáním předávaným prezidentem České republiky bude bohužel Vladislavský sál uzavřen a to od úterý 25. října až do soboty 29. října," řekl Jan Pastor - mluvčí Správy Pražského hradu.

V rámci turistického okruhu jsme zamířili i na další dvě důležitá místa Starého paláce. Tím prvním jsou někdejší kanceláře místodržících - ty samy o sobě pro nás ale nebyly až tak zajímavé, jako minimálně jedna z historických událostí, o kterých by zdejší zdi mohly vyprávět nejen historikům.

"Právě za námi je to slavné defenestrační okno, odkud byli 23. května 1618 vyhozeni dva místodržící Slavata, Martinic a ještě jejich písař Fabricius," řekla Veronika Seidlová - vedoucí Oddělení průvodcovských služeb Pražského hradu.

A pokračujeme dál. V místnostech bývalé sněmovny jsou pak vystaveny také kopie korunovačních klenotů. Ty jsou na rozdíl od originálů vyrobeny z pozlaceného stříbra. 

"Jsou také vyrobené za pomocí originálních technik. Originální korunovační klenoty - zejména koruna svatováclavská patří mezi nejstarší klenoty v Evropě a s nejvíce bohatou výzdobou, co se týče drahých kamenů," řekla Veronika Seidlová - vedoucí Oddělení průvodcovských služeb Pražského hradu.

S koncem října skončí také letní turistická sezóna Pražského hradu. S ní se uzavřou i Jižní zahrady a v Tereziánském křídle Starého paláce také výstava významného architekta Jože Plečnika. I potom ale návštěva Starého královského paláce rozhodně stojí za to.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu