• Načítám...
>

Expozice zemědělství zaujme děti i dospělé

  • 1. listopadu 2022,
  • 13:03,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Můžou se měnit technologie a ideologie, ale musí zůstat respekt člověka k přírodě a jejím zdrojům jako základ pro udržitelnou a šťastnou budoucnost. Těmito slovy shrnuje svou expozici zemědělství Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné. Expozice je vhodná pro menší, ale i větší návštěvníky, protože jídlo k životu potřebuje každý z nás.

Reklama

Zemědělství je základem celé společnosti, které umožnilo rozvoj dalších odvětví techniky a vědy. Národní zemědělské muzeum připravilo expozici vhodnou pro každého, kdo chce poznat historii přínosu zemědělství pro lidstvo. 

"Expozice přibližuje dějiny zemědělství od neolitu prakticky až po současnost. Názorně zde uvidí, jak se hospodařilo během ročního cyklu, zejména na přelomu 19. a 20. století," řekla Lucie Kubásková - autorka expozice zemědělství.

Heslem celé expozice je "Cesta selského rozumu", kdy současná generace poučená minulostí má zodpovědnost vůči budoucí generaci.

"V expozici prezentujeme unikátní sbírkové předměty, preparáty hospodářských zvířat, jsou zde prezentovány i příběhy našich předků," řekla Lucie Kubásková - autorka expozice zemědělství.

Dominantou expozice je býk jménem Caesar. Caesar je nejlepší plemeník z první české inseminační stanice. 

Dalším výrazným monumentem je originální ruchadlo bratranců Veverkových z Pardubic. Tento jakýsi pluh usnadňoval orbu a byl vynalezen roku 1827. Bratranci Veverkové byli prostí venkované, kteří měli radost, že jejich řešení je užitečné ostatním a tak je nenapadlo výrobek patentovat. Proto z ruchadla neměli ani korunu. Jejich autorství vynálezu se potvrdilo až 40 let po jejich smrti. 

"A nezapomněli jsme ani na nejmenší návštěvníky, kteří se zde mohou aktivně zapojit do hledání a poznávání zemědělství hravou formou. Například si zde mohou vyzkoušet, jak se vyrábí máslo, peče chleba nebo jak roste zvířátko od vajíčka až po dospělého jedince," řekla Lucie Kubásková - autorka expozice zemědělství.

Jeden obyvatel České republiky spotřebuje průměrně 242 vajíček, 60 litrů mléka, 13 kilo sýra, 8 kilo hovězího a telecího masa nebo 43 kilo masa vepřového. To jsou čísla, která určitě zaujmou i dospělého návštěvníka. Expozice ukazuje nejen minulost, ale i současnost, která se dotýká všech, protože jídlo k životu potřebuje každý z nás. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu