• Načítám...
>

Zámek Ctěnice láká na výstavu cechovních památek

  • 16. listopadu 2022,
  • 14:47,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Muzeum Prahy spravuje pravděpodobně nejrozsáhlejší sbírku cechovních památek na světě. Specifická sbírka představuje historii řemeslných spolků. V rámci výstavy Řemesla v pořádku na zámku ve Ctěnicích si tak návštěvníci mohou prohlédnout historii profesního sdružování řemeslníků od středověku až po současnost.

Reklama

Dohlížet na kvalitu a cenu řemeslné práce, vychovávat učně, organizovat mistrovské zkoušky, ale také hájit práva a zájmy svých členů. To všechno zajišťovala už od středověku sdružení řemeslníků, známá také jako cechy. Pravděpodobně největší sbírkou cechovních předmětů na světě se může pyšnit Muzeum města Prahy. Vlastní více než 600 originálních dobových kousků. Dvě stovky těch nejzajímavějších si veřejnost může prohlédnout na výstavě v zámku ve Ctěnicích.

"V pozadí vidíme krásnou truhlu, pokladnici, to byl takový nejdůležitější předmět, protože v ní byly uloženy všechny důležité listiny cechovní, zakládací listiny, v ní byly samozřejmě i peníze, které jednotliví členové cechu mezi sebou vybírali," řekla Hana Klabanová - kastelánka zámku Ctěnice.

Cechy v historii plnily také funkce reprezentativní, náboženské a sociální. Třeba z peněz, které mezi sebou řemeslníci pravidelně vybírali, podporovali vdovy, sirotky nebo začínající členy cechu a jejich rodiny. Nejpodstatnější funkce cechů se ale týkaly obchodu.

"Oni regulovali tu výrobu. Regulovali množství výrobků v té určité oblasti, kde ty cechy byly. Panovník je zakládal, dal jim souhlas k tomu, že v určitém místě, teritoriu, mohly působit ty a ty cechy," řekla Hana Klabanová - kastelánka zámku Ctěnice.

Cechy měly svou hierarchii. Takže když se třeba z tovaryše měl stát mistr, musel složit jakousi maturitu - třeba takovéto mistrovské dílo.

"Tohle je mistrovská práce pastýře Izáka. Zajímavé je, že jsou tady použity pro upevnění všech těch předmětů šrouby a to na konci 18. století nebylo vůbec obvyklé, teprve až s rozvojem metrické soustavy a s tím, že se i vyrobila technologie, jak ty šrouby dělat," řekla Hana Klabanová - kastelánka zámku Ctěnice.

Mezi desítkami exponátů členité výstavy návštěvníci objeví třeba dobové ferule, poháry, pohřební štíty nebo dochované prapory jednotlivých cechů. 

"My se nacházíme před korouhví pražských řezníků. Řezníci byli velmi důležitým cechem, byli jedním z nejstarších cechů, protože zajišťovali potraviny. Měli původně tuto velikánskou korouhev. tady vidíme jen její torzo, jinak původně měla asi 5x3 metry a zobrazovala na jedné straně jejich znak, to byl český lev a na druhé straně se nachází unikátní obraz císaře Karla VI.," řekla Hana Klabanová - kastelánka zámku Ctěnice.

V cechu byli řemeslníci sdružováni podle jednotlivých oborů. Například umělecké cechy tak obsahovaly řezbáře, malíře, zlatníky, sklenáře nebo knihaře. Protože ale cechy v minulosti uplatňovaly různé regulativy, které časem začaly překážet technologickému vývoji a konkurenčnímu prostředí, byly od druhé poloviny 18. století postupně rušeny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu