• Načítám...
>

Pražská záchranka oslavila 165 let. Je nejstarší v Evropě

  • 9. prosince 2022,
  • 19:59,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská zdravotnická záchranná služba oslavila 165. výročí od svého vzniku. Je nejstarší svého druhu v Evropě. V příštím roce chce pražská záchranka zřídit novou dopravní službu určenou k přepravě pacientů v méně závažném zdravotním stavu, kteří však nejsou schopni cestovat sami do lékařských zařízení.

Reklama

Pražská záchranka oslavila 165. výročí od svého vzniku. Je nejstarší svého druhu v Evropě. Do budoucna má velké plány. Už v polovině příštího roku chce třeba spustit novou dopravní službu. Ta bude určená k přepravě pacientů v méně závažném zdravotním stavu.

"Jsou to pro nás nové vozy, posílí nám zálohu pro případné mimořádné události. Žijeme ve složité době a musíme se připravit na eskalaci v různých oblastech průmyslových, dopravních a tak dále," řekl Petr Kolouch - ředitel ZZS hl. m. Prahy.

První 4 vozy by podle ředitele Petra Koloucha měla pražská záchranka získat začátkem příštího roku. Do budoucna jich ale bude víc.

"Myslím si, že bychom mohli vydržet dva vozy na pravý břeh a dva vozy na levý břeh během příštího roku. Také rada hlavního města schválila možnost nasmlouvat ještě další poskytovatele, aniž bychom museli ty vozy vlastnit my, takže když se toto povede, tak si myslím, že o deset vozů bude mít zdravotnická záchranná služba více," řekl Petr Kolouch - ředitel ZZS hl. m. Prahy.

Aktuálně pražská záchranná služba disponuje 22 výjezdovými základnami. Do budoucna chce ale postupně budovat další.

"Uvidíte nás v Argentinské u hasičů, tam to bude dokončení celého toho areálu, v tuto chvíli jsou ty administrativní kroky na radě a na zastupitelstvu hotové, takže předpokládáme, že začneme. Stěhujeme a rekonstruujeme základnu na Praze 5 v Nádražní ulici," řekl Petr Kolouch - ředitel ZZS hl. m. Prahy.

Zatím, a to už od roku 1999, sídlí pražská záchranka spolu s městskou policií v budově v Korunní ulici. U příležitosti 165. výročí magistrát také hostí výstavu fotografií. Padesát snímků na zdech v chodbách radnice mapují každodenní rutinu pražské záchranky. 

"Je tady výběr fotek z celého toho života té záchranky z posledních 5 let, takže to obsahuje i to covidové období, aby lidé mohli vidět, jak ta záchranka funguje. Jsou to fotky, které jsem nafotil po výjezdech nebo během výjezdů, když už bylo postaráno o pacienta," řekl Michal Motyčka - záchranář a autor fotografií.

Fotografie ze zásahů pražských záchranářů si veřejnost může prohlédnout ve spodním patře na chodbách nové radnice pražského magistrátu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu