• Načítám...
>

Praha zůstává bez primátora. Volba je přerušená do února

  • 16. prosince 2022,
  • 22:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezvolili novým primátorem lídra Spolu Bohuslava Svobodu z ODS. Po více než 11 hodinovém projednávání volbu přerušili do zasedání 16. února 2023. Přerušení volby primátora podpořilo 55 z celkových 65 zastupitelů hlavního města.

Reklama

Praha dál zůstává bez nového primátora. Tím se měl stát lídr vítězného uskupení SPOLU Bohuslav Svoboda. 

Po několikahodinovém jednání pražští zastupitelé volbu nového primátora přerušili. Koalice Spolu a hnutí ANO totiž nakonec neměly dostatek hlasů. Chyběl jeden. Proti se postavila senátorka a radní Hana Kordová Marvanová.

Ta tím odmítla podpořit dohodu SPOLU s hnutím ANO, za které je v zastupitelstvu také bývalá starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, jejíž minulost je často spojována s StB.

"Já jsem už nyní týden kolegům vyjednavačům ze Spolu říkala, že já to podpořit nemůžu. Nemůžu podpořit dohodu s paní Kleslovou, protože vzhledem k mé osobní historii, kdy já jsem byla za komunistů zavřená, ona byla příslušnicí StB, tak je to něco, co je v rozporu s mým svědomím," řekla Hana Kordová Marvanová (STAN) - radní hl. m. Prahy.

"Mě to velmi překvapilo, neboť paní Marvanová dobře ví, že jsem žádná rozvědčice nebyla, my jsme se o tom bavily, ona to dobře ví. Já to považuji jako velikou podpásovku z její strany," řekla Radmila Kleslová (ANO) - zastupitelka hl. m. Prahy.

"Já jsem měl v tom minulém volebním období s paní doktorkou na ledacos poněkud odlišné názory, nicméně vážím si toho, že ona se drží skutečně těch ideálů, se kterými šla do těch voleb a skutečně nechce tady přidat svůj hlas, aby hlasovala s StB rozvědčicí Kleslovou," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor hl. m. Prahy.

"Naše nejdůležitější práce je práce pro Pražany, takže tomu musíme podřídit všechno. Bohužel pro paní Marvanovou její image je zřejmě daleko víc, než Pražané, čili ten pocit toho zklamání tady je určitě," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - lídr koalice Spolu a zastupitel hl. m. Prahy.

Ještě ve středu, tedy den před zastupitelstvem, přitom platila dohoda mezi zástupci SPOLU a hnutí ANO, že na čtvrtečním jednání volbu Bohuslava Svobody do primátorského křesla společně podpoří. 

"Tu pozici primátora pro vítěze voleb nezpochybňoval vůbec nikdo. Ctíme vítěze voleb a to, že by primátor měl být z klubu, který vyhrál volby," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

Nakonec ale Praha nového primátora nemá. A to je vůbec nejdéle v historii hlavního města od roku 1993. Další pokus o zvolení nového vedení zastupitelé odložili až na začátek příštího roku.

"V tuto chvíli jsme udělali dohodu mezi předsedy politických klubů a nakonec zastupitelstvo odhlasovalo termín pokračování ustavujícího zastupitelstva na 16. 2.," řekl Zdeněk Zajíček (SPOLU pro Prahu) - zastupitel hl. m. Prahy.

Do té doby pražský magistrát povede dosluhující primátor Zdeněk Hřib společně s dosluhující radou, ale už s novým zastupitelstvem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu