• Načítám...
>

D1 u Prahy už není dálnicí

  • 5. ledna 2023,
  • 12:52,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Více než pět kilometrů dlouhý úsek dálnice D1 mezi pražským Spořilovem a Průhonicemi přešel od Nového roku do vlastnictví hlavního města Prahy. Úsek se třemi pruhy v obou směrech patří mezi nejvytíženější úseky českých silnic.

Reklama

Více než pět kilometrů dlouhý úsek dálnice D1 mezi pražským Spořilovem a Průhonicemi přešel od nového roku do vlastnictví hlavního města Prahy. Tato část komunikace se třemi pruhy v obou směrech patří mezi nejvytíženější úseky českých silnic.

"Dálnice je nově vedená jako silnice pro motorová vozidla, to znamená, že zde platí změna rychlosti, podle zákona je na silnicích pro motorová vozidla mimo město 110 kilometrů v hodině a ve městě 80," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Komunikace přešla na město na základě darovací smlouvy. Hodnota převáděného majetku byla odhadnuta na téměř pět miliard korun a zahrnuje i odpočívky.

"Důvodem převzetí dálnice D1, respektive té části od Pražského okruhu po nultý kilometr, je to zhruba 5 kilometrů, které přebíráme od Ředitelství silnic a dálnic, je na základě memoranda, které bylo již před lety uzavřeno mezi hlavním městem Prahou a Ministerstvem dopravy a státem, tak jsme vlastně přebírali a předávali části komunikací, které se nachází - ty, co jsou ve městě a od Pražského okruhu směrem do města, bude mít nově hlavní město Praha a Technická správa komunikací a ty, co jsou za Pražským okruhem směrem do Středočeského kraje, příkladně jako Strakonická právě v té části od okruhu směrem dál, které byly v naší správě, jsme již v létě loňského roku předali do správy Ředitelství silnic a dálnic," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

S tím souvisí také změna údržby tohoto úseku komunikace. O ten se bude nově starat Technická správa komunikací hlavního města Prahy.

"Od nového roku jsme si vzali my část D1, kde nám v tuto chvíli operativně zimní údržbu zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic, abychom nemuseli měnit naše plány zimní údržby. Od nové zimní sezóny budeme tu správu plně vykonávat," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

O zimní údržbu se v této sezóně bude stále starat Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu