• Načítám...
>

V Újezdě u Průhonic si pochutnali na zabíjačce

  • 26. února 2023,
  • 10:58,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

V Praze Újezd se konal již popáté oblíbený masopust. Jedná se už o tradiční akci, která návštěvníkům nabízí zábavu a dobré jídlo v jednom. V rámci programu čekal místní nejen masopustní průvod, ale také zakončení veselicí s nefalšovanou zabíjačkou.

Reklama

Pestrobarevné maškary se v sobotu prošly městskou částí Praha Újezd. Průvodu se jako každoročně účastnil i sám starosta obce Václav Drahorád. Ten hodnotí akci jako vydařenou a společně s dobrovolnými hasiči připravil pro místní zabíjačku se zábavou. Vše se konalo v místní hasičárně.

"Dnešní masopustní průvod se vydařil, měli jsme 250 - 300 osob, což bylo výborné, počasí nám tedy opravdu přálo, lidé nám otevírali své dvorky, upekli nám kremrole a koblížky, takže jsme si všichni pochutnali. Teď bude takový zkrácený program, kde budeme na závěr porážet kobylu. Místní hasiči si připravili zabíjačku, takovou netradiční, kdy jsme uvařili polévku, vepřový guláš nebo zabíjačkový guláš a prodáváme jitrničky a jelita. Dnešní masopust zakončíme zábavou pro dospělé, kde nám zahraje slavná kapela Horváth Band," řekl Václav Drahorád (ODS), starosta Prahy-Újezd.

V celém období masopustu, tedy od konce Vánoc se v historii Českých zemí hojně pořádaly taneční zábavy, zabíjačky a svatby. Bylo to období hodokvasů naplněné mnoha dalšími společenskými událostmi, jako byly muziky, bály, šibřinky, které v takové míře před ním a po něm nepřicházely kvůli postu v úvahu. Masopust byl slaven všemi, od nejchudších až po krále. Tolik k historii masopustu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu