• Načítám...
>

Pražská zoo staví koním Převalského nové stáje a větší výběh

  • 28. února 2023,
  • 10:26,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská zoo buduje novou expozici pro koně Převalského.

Reklama

Modernější stáje a větší výběh dostanou koně Převalského v pražské zoo. Stavební práce v horní části zahrady, tzv. Pláni, začaly už loni v říjnu.

"Tady za tou ohradou ještě nedávno mohli návštěvníci vidět koně Převalského, rovnou předesílám, že to za čas uvidí znovu, ale my ty jejich stáje a celou tu expozici přebudováváme kompletně," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

S přestavbou plání, tedy prostoru mezi horní stanicí lanovky a občerstvením Obora, se začalo v předloňském roce. Tehdy byly odstraněny původní stáje. Následovalo rozšíření vodojemu a loni v říjnu odstartovaly i stavební práce na celkové expozici. Než bude projekt dokončen, může veřejnost šestičlenné stádo koní Převalského spatřit mimo zdi pražské zoo, a to navíc zcela zdarma.

"Pražané je mohou vidět na Dívčích hradech, čili na druhém konci Prahy, kde máme ohradu s převaláky, kteří tam jsou tedy také proto, aby se tam obnovila nad Prokopským údolím ta původní společenstva flóry a fauny. Jinak ještě máme koně Převalského na naší chovné stanici v Dolním Dobřejově asi sto kilometrů odtud, ale ta není veřejnosti přístupná," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Nová expozice vzácných lichokopytníků zůstane zachována v nejvyšším místě zoo, tedy vedle horní stanice lanovky. Zvětší se ale hlavní výběh koní a ti se tu navíc dočkají i nových sousedů. 

"My ty jejich stáje a celou tu expozici přebudováváme kompletně, navíc je obohatíme o další dílčí expozice, kde návštěvníci uvidí některá další zvířata z Gobi, například manuly, to jsou takové ty nádherné divoké kočky a nebo legendárního olgoje chorchoje. Výhledově by se sem měli vrátit i nosorožci a protože tady je to Asie, tak nosorožci indičtí," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Práce na novém výběhu a stájích pro koně Převalského budou hotové letos na podzim. První návštěvníci ho ale uvidí až při slavnostním otevření, které proběhne příští rok na jaře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu