• Načítám...
>

Prostory Katedrály sv. Víta jsou veřejnosti blíže než v minulosti

  • 5. dubna 2023,
  • 8:06,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Navštívit alespoň jednou v životě katedrálu svatého Víta by měl každý správný Čech a nyní je jedinečná příležitost vidět ji opravdu zblízka. Pražský hrad se nedávno otevřel mnohem více veřejnosti a zpřístupnil několik zajímavých míst i v této katedrále. Pokud se zúčastníte komentované prohlídky, krásy Svatováclavské kaple můžete obdivovat z pár centimetrů.

Reklama

Místo, kde se odehrávaly korunovace českých králů a královen. Místo uložení ostatků velikánů našich dějin. Místo, které střeží naše korunovační klenoty. To je náš největší a nejvýznamnější pražský chrám. 

"Katedrála svatého Víta zblízka ukazuje návštěvníkům, jakým způsobem se tady ta katedrála stavěla už od gotické doby od 14. století i to, jakým způsobem byla dostavovaná až do roku 1929. Současně nabídneme návštěvníkům, aby se podívali i dolů do podzemí a dalším velice významným místem je Svatováclavská kaple," řekla Veronika Seidlová - průvodkyně.

Právě zmíněné podzemí a Kapli sv. Václava nebylo možné donedávna vidět tak zblízka. Prostory nám nyní nabízí jeden z nově otevřených prohlídkových okruhů Pražského hradu. Naše kamera začala v suterénu.

"Krásně zde vidíme architekturu toho předchozího kostela sv. Víta, když tady ještě nestála ta gotická katedrála, ale byla tu bazilika z 11. století," řekla Veronika Seidlová - průvodkyně.

Na naší další zastávce nás ohromí zdi vykládané polodrahokamy ozdobené nejstaršími portréty Lucemburků a Jagellonců. Nacházíme se v centru Svatovítské katedrály - v Kapli svatého Václava.

"Zároveň za mnou je hrob sv. Václava a v rohu místnosti slavné dveře na 7 klíčů, odkud se může jít nahoru do korunní komory ke korunovačním klenotům," řekla Veronika Seidlová - průvodkyně.

A ještě rychlý pohled do královské krypty, kde je pohřbený například Karel IV. a jeho manželky, Rudolf II. Habsburský, Jiří z Poděbrad nebo Ladislav Pohrobek.

Katedrála sv. Víta budí největší zájem návštěvníků už dlouhou dobu. Není tedy překvapením, že místa na nově nabízený okruh jsou plná během několika minut po jejich vypsání do systému.

Tento symbol českého státu patří pod nejvyšší památkovou ochranu a tak kapacita jedné prohlídky je pouze deset osob. Mezi jednotlivými skupinami jsou ještě časové prodlevy, aby se v prostorech nezvýšila vlhkost vzduchu, která by ničila malby na stěnách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu