• Načítám...
>

Konopiště otevírá Růžovou zahradu a skleník

  • 24. dubna 2023,
  • 18:52,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Konopiště láká na výlet nejen na zdejší zámek, ale také do nádherně rozkvetlých Růžových zahrad a skleníku, který návštěvníkům ukazuje mnoho botanických zajímavostí. Dominantou zahrady jsou samozřejmě růže. Vysazeno zde bylo na 7 tisíc keřových a 1500 stromových růží. Růže jsou ostatně i ve skleníku, konkrétně unikátní Žofiina, kterou údajně manželka arcivevody Františka Ferdinanda dostala darem od francouzského maršála a sama si ji velmi oblíbila.

Reklama

Růžové zahrady na zámku Konopiště se s příchodem nové sezony opět otevírají široké veřejnosti. A přestože zdejších 7 tisíc keřových a 1500 stromových růží do své největší krásy teprve vykvete, i teď je v zahradě, kterou do dnešní podoby nechal vybudovat tehdejší majitel zámku František Ferdinand d´Este, co obdivovat. 

"Zajímavostí je, že František Ferdinand d´Este dostal modenské dědictví, to jsou ty sochy, co vidíte za mnou, které jsou až z Itálie z Modény. Ještě tam je taková zajímavost, v rohu za mnou je altán, bývalo jich patnáct, je to z korkového dubu a je už jen jeden poslední, který se vůbec dochoval," řekla Pavlína Patáková - Národní památkový ústav.

Obdivovat ale můžete i různé stromy, rododendrony nebo azalky, které kvetou právě na jaře a také leknínové jezírko, které nyní čeká rekonstrukce. Vedle zahrady stojí za návštěvu i skleník, ve kterém se točila například komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! a k vidění je tam kromě řady subtropických rostlin a kaktusů také obří palma, která by nejraději rostla až do nebe. 

"Kterou dovezl právě František Ferdinand d´Este, která má přibližně 150 let. Tato část skleníku proběhla třemi změnami, protože se ten skleník postupně zvyšoval právě kvůli té palmě, aby mohla růst výš. V dnešní době už to bohužel výš nepůjde, protože ta statika tohoto skleníku už by to nezvládla," řekla Pavlína Patáková - Národní památkový ústav.

Skleník má rozlohu zhruba 1200 metrů čtverečních a je rozdělen do pěti částí, podle toho, jak František Ferdinand cestoval po světě a do skleníku rostliny postupně doplňoval. Najdete tu i růži pojmenovanou po jeho manželce arcivévodkyni Žofii.

"Byla vypěstovaná francouzským zahradníkem. Má neatypickou vůni a bohužel návštěvníci ji mohou vidět jen při výjimečných vstupech, protože kvete v lednu," řekla Pavlína Patáková - Národní památkový ústav.

Ve skleníku si také můžete některé rostliny zakoupit a vzít domů. A kdybyste se náhodou nespokojili s denní prohlídkou, k dispozici je i večerní návštěva jednou za 14 dní, která ukáže skleník v docela jiné perspektivě. 

"Je tady umělé osvětlení, začíná se buď v 7 nebo v 8 hodin večer, aby bylo šero nebo tma, protože to má takový romantický nádech a já a kolega, se kterým máme ty večerní prohlídky, máme různé dobové kroje a kostýmy, abychom to těm lidem co nejvíce přiblížili a cítili se tu dobře," řekla Pavlína Patáková - Národní památkový ústav.

Vůbec nejkrásnější jsou Růžově zahrady v červnu, kdy jsou všechny růže vykvetlé. To si potom stačí sednout na některou z laviček, pozorovat pyšně se nesoucí pávy a najednou si tu připadáte jako v pohádce. Ostatně pohádek se tu také točila celá řada a filmaři dobře věděli a vědí proč.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu