• Načítám...
>

Stavba metra D pokračuje. Dělníci razí 2-3 metry denně

  • 26. dubna 2023,
  • 8:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Rok po začátku stavby metra D zbývá k propojení stanic Pankrác a Olbrachtova 60 metrů tunelu. Do stavby Dopravní podnik dosud investoval zhruba 1,8 miliardy korun. Podívejte se, kam se za rok stavba metra D posunula.

Reklama

Rok od zahájení stavby metra D ukázal pražský Dopravní podnik, kam se práce na největší dopravní stavbě v zemi posunuly. Vykopána už je prý polovina tunelů. Nejnáročnější úsek ale stavaře čeká hned s prvním úsekem.

"Ta stavba je naplánovaná podle náročnosti jednotlivých úseků. Vzhledem i k té geologické složitosti, třeba k velikosti stanice Pankrác, tak nejdéle bude trvat výstavba toho prvního úseku Pankrác - Olbrachtova," řekl Petr Witowski - ředitel pražského Dopravního podniku.

Ten má být hotový na přelomu let 2025 a 2026. A takhle už to na zmiňovaném úseku vypadá.

Třeba tady v ulici Na Strži by do budoucna měl stát vestibul stanice Olbrachtova.

"Je to vestibul, který bude velmi minimalistický, eskalátor bude mířit přímo na povrch a odsud budou lidé vystupovat do parku, který tady dříve byl a bude obnoven. A budou vystupovat přímo do křižovatky ulice Na Strži a Olbrachtova," řekl Václav Dohnálek - vedoucí projektu stanice Olbrachtova.

A zatímco na povrchu je znát jen malý stavební ruch, pod zemí se pracuje téměř nepřetržitě. Dělníci pracují v hloubce 36 – 45 metrů a vyraženo je od začátku stavby přes jeden a půl kilometru tunelů.

"Čeká nás vyrazit v traťových tunelech dalších 200 metrů, část směrem ke stanici Pankrác, část směrem k budoucí výstavbě pokračování metra D směrem na Bratří Synků, potažmo přestupní stanici Náměstí Míru," řekl Jiří Břichňáč - stavbyvedoucí.

Na hloubení tunelů dělníci využívají asi jen pět strojů. Jedním z nich je i tenhle vrtací vůz Atlas Boomer. 

"My v současné době tento stroj používáme pro vrty na trhací práce, injektážní práce a potom pro kotvení samotného tunelu k okolní hornině. Rychlost toho vrtání je závislá na tvrdosti materiálu. Řekněme, že tento stroj denně vyvrtá 400 metrů vrtů," řekl Jiří Břichňáč - stavbyvedoucí.

Na výstavbu úseku Pankrác - Olbrachtova by měly navázat práce na úseku Olbrachtova - Nové Dvory. Na ní by stavbaři měli začít pracovat ještě letos.

"Jestli vysoutěžíme zhotovitele, tak bychom chtěli letos začít, protože oni stavebně na sebe ty úseky navazují a pak je samozřejmě plán, že zprovoznění se bude týkat celé té trasy," řekl Petr Witowski - ředitel pražského Dopravního podniku.

Na připravované trase metra D chce navíc Dopravní podnik zavést zcela automatizovaný provoz - tedy vlaky bez řidičů. To by mělo třeba zkrátit intervaly nebo rychleji reagovat v případě mimořádných situací.

"Metro bez řidičů je trend, který si myslím, že můžete vidět jak v evropských, tak i mimoevropských zemích. Je to záležitost, která nám umožní třeba i na tom metru C zkrátit intervaly, tím pádem zvýšit kapacitu, protože linka metra C je nejvytíženější pražskou linkou a už před covidem jsme byli na hraně kapacit," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

První automatizované vlaky by cestující měly svézt v roce 2029. Celkové náklady na výstavbu metra D by měly při zahrnutí inflace vyjít na 52 miliard korun. Přesná částka ale bude jasná až po vysoutěžení stavebníka druhého úseku.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu