• Načítám...
>

Barokní perla se otevírá veřejnosti

  • 12. května 2023,
  • 11:52,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Brány Clam-Gallasova paláce na Starém Městě pražském se otevírají široké veřejnosti. V průběhu května a června 2023 zde budou probíhat pravidelné komentované prohlídky v režii Muzea města Prahy. Návštěvníci budou moci během hodinové prohlídkové trasy obdivovat celé reprezentativní patro paláce, jehož stropy zdobí fresky od slavného italského umělce Carloneho.

Reklama

Jedinečný palácový komplex na rohu Husovy ulice a Mariánského náměstí se řadí k nejvýznamnějším architektonickým památkám na území České republiky. Palác postavený podle návrhu významného vídeňského architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu v první třetině 18. století se nyní otevírá návštěvníkům z řad veřejnosti, na které čekají komentované prohlídky.

"Přijdou nejdříve do křídla s reprezentativním zdobeným barokním schodištěm, které vede až do toho druhého patra, je prosvětlené, má tady nejvyšší okna na Starém Městě tehdejší doby, šestimetrová, tak aby sem šlo světlo," řekla Blanka Mouralová - Muzeum města Prahy.

A pak už následuje dokonalá hra kontrastů, z tmavého prostoru směrem ke světlu až k fresce od slavného italského umělce Carloneho, která zdobí strop schodiště.

"Ta freska zobrazuje Apollónův triumf, to znamená vítězství světla nad démony zla a tmy. Je to barokní barevná kontrastní malba, do které se ale současně do toho tématu hrabata a majitelé tohoto paláce stylizovali," řekla Blanka Mouralová - Muzeum města Prahy.

Schodiště pak doplňuje sochařská výzdoba Matyáše Brauna a štuky jednoho z nejvýznamnějších vídeňských štukatérů té doby Bussiho. Clam-Gallasovi tak v rámci svého paláce vybudovali skutečnou barokní perlu. Historie tohoto domu přitom sahá až do vrcholného středověku.

"Ten způsob, jakým Fisher uchopil toto městiště, na kterém rozvinul téměř ideálně symetrický palác, který v té původní středověké staroměstské zástavbě najednou ohromil jak svou rozlohou, tak svou výzdobou, těmi sály, které tu byly projektovány," řekla Markéta Zörnerová Gausová - historička a lektorka.

Clam-Gallasův palác představoval reprezentativní chloubu rodu. Do jeho prostor se ale dostala jen vysoce postavená šlechta. Obyčejným lidem byl vstup zapovězen. 

"Jakýmsi étosem barokního šlechtice bylo 'vidět a být viděn'. To se tady podařilo beze zbytku. Samozřejmě, že tenhle palác ale navštěvovala jen nobilita, lepší společnost, čili ti prostí Pražané ten palác míjeli, ale naprosto bylo nemyslitelné, aby sem mohli přijít a obdivovat ty interiéry," řekla Markéta Zörnerová Gausová - historička a lektorka.

Díky pravidelným hodinovým prohlídkovým trasám ale palác může navštívit opravdu každý, společenské postavení už v tomto případě žádnou roli nehraje. Kromě reprezentativních prostor s nádherně zdobenými stropy, lustry a řadou detailů včetně klik s erbem rodu Clam-Gallasů, na vás čeká i „starobylý reproduktor“.

"Když jste sem přišel na společenskou akci, patřilo k tomu i nějaké překvapení, nějaký typ iluze, to znamená, že bylo možné tady tajně zazvonit na zvoneček, který byl slyšet na druhé straně, kde seděli v komůrce hudebníci, spustila hudba a hosté mohli začít tancovat," řekla Blanka Mouralová - Muzeum města Prahy.

Palác má nyní po čtyřleté náročné rekonstrukci, která vyšla hlavní město zhruba na půl miliardy korun, novou fasádu a část podlah, zrestaurované jsou také interiérové malby nebo ozdoby na stěnách. Jeho krásy můžete v průběhu května a června obdivovat vždy od čtvrtka do neděle každou hodinu. Komentované prohlídky budou probíhat v češtině i angličtině. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu