• Načítám...
>

Praha investuje do čtyřiadvaceti škol 849 milionů korun

  • 10. května 2023,
  • 11:38,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Dohromady 849 milionů korun zainvestuje Praha do vybraných 24 škol. Peníze půjdou z 50 % ze státních fondů a Evropské unie. Cílem je především modernizace, která na některých školách přispěje také k navýšení kapacit.

Reklama

Do vybraných 24 škol Praha zainvestuje celkem 849 milionů korun. 50 % částky město získalo ze státních fondů, 40 % z Evropské unie a 10 % půjde z kasy hlavního města. Cílem je především modernizace budov.

"Máme některé školy velmi staré, ty učebny a podobně, takže to není tak, že se přistaví 30 míst, že by jich 30 přibylo, je to někde zkapacitnění, někde renovace prostor, které už nevyhovovaly nynějším standardům," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

7,5 milionu pak půjde třeba do Středního odborného učiliště v Radotíně. Škola by měla dostat novou odbornou dílnu, která nahradí původní prostor z 50. let.

"Chceme, aby ta učiliště učila to nejmodernější a ti žáci byli uplatnitelní, tak tam proběhla diskuze se školou, jak to chce předělat a co tam chce všechno za technologie a ta stará učebna z těch 50. let bude předělána tak, aby odpovídala těm novým trendům," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy

Pokud Praha stihne vysoutěžit realizátora ještě letos v létě, hotovo by mohlo být už příští rok na podzim. Dalším z připravovaných projektů je pak rozšíření gymnázia v Praze 3. To by se mělo dočkat půdní nástavby a také jedné zcela nové budovy. Škola se tak dočká navýšení kapacit.

"Tam je to 9 tříd, takže když vezmu ten základ, to je 9x30, tak bychom tu měli 270 dětí, tam je to na nějakou dobu tento počet, pak bych byl rád, aby ty učebny byly spíše modernizovány a měli jsme tam i odborné učebny, protože těch odborných učeben je tam méně, než by bylo vhodné," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Magistrát pak plánuje vybudovat 30 nových základních škol a 36 škol mateřských. Výstavbu většiny z nich ale blokuje nedostatek financí hlavního města i městských částí. Praha proto přistoupila k levnější, ale i rychlejší alternativě.

"Obcházíme i současné budovy, které v Praze jsou, ať už ve vlastnictví Prahy, státu nebo soukromých majitelů. Dnes jsme se domlouvali například na jedné budově na Praze 7, že se tam půjdeme podívat. Ono je rychlejší koupit nějakou budovu a uzpůsobit jí, než stavět celou budovu novou," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Městské části mají v současné chvíli rozpracované stavby, rekonstrukce a přístavby 141 základních a mateřských škol. Ty by ale při současných cenách vyšly na 27,7 miliardy korun. Reálně ale podle IPRu mohou městské části investovat jen 2,4 miliardy. Pražští radní pro školství Antonín Klecanda a radní pro finance Zdeněk Kovářík se už v minulosti shodli, že optimální by bylo investovat do školství z rozpočtu města alespoň 2 miliardy ročně. V loňském roce to ale bylo jen 400 milionů a letos rozpočet počítá s 900 miliony.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu