• Načítám...
>

Český červený kříž ocenil bezpříspěvkové dárce krve

  • 15. června 2023,
  • 15:40,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Bezpříspěvkoví dárci krve byli slavnostně oceněni v Brožíkově sále Staroměstské radnice.

Reklama

V Rezidenci pražského primátora se uskutečnilo slavnostní ocenění bezpříspěvkových dárců krve. Ti tak od Českého červeného kříže obdrželi poděkování v podobě medailí a květin.

,,Dneska je večer takzvaného slavnostního poděkování dárcům krve. Jedná se o vícenásobné dárce. Ten zlatý kříž 3. stupně je za 80 bezplatných odběrů, zlatý kříž 2. stupně je za 120 bezplatných odběrů a zlatý kříž 1. stupně je za 160 odběrů," řekla Jaroslava Marková - předsedkyně výkonné rady Českého červeného kříže Prahy 1.

A právě poslední zmíněné nejvyšší ocenění si odnesl Martin Vanžura. S darováním krve začal už v 90. letech, když ho k tomu oslovil jeho kamarád. Ocenění od Českého červeného kříže převzal za 160 odběrů. Než se ale slavnostní večer dárců krve uskutečnil, stihl krev darovat ještě desetkrát.

,,Já jsem začal s plnou krví a potom jsem byl požádán, jestli bych mohl dát krevní destičky, protože jich mám hodně, takže chodím dávat krevní destičky tak přibližně šestkrát do roka. Duši máme od Boha, tělo od rodičů, tak nám nic nepatří a pomoc někomu, kdo tu pomoc potřebuje, mi prostě přijde normální," uvedl Martin Vanžura - oceněný dárce krve.

,,Je to vlastně společenská odpovědnost. Krev neumíme vyrobit, neumíme udělat umělou krev a vlastně ta lidská je opravdu životadárná a to, že někdo chodí 160x darovat krev, tak je to prostě skvělé a je potřeba je ocenit," dodala Marková.

Krve je totiž málo a darovat ji pouze jednou nestačí. Dárce musí přijít minimálně dvakrát do roka.

,,Je to z důvodů bezpečnosti. Když jdete jednou darovat krev, tak vaše plazma se dá do mrazáku do karantény a vy musíte přijít ještě jednou - podruhé minimálně za ten půlrok, aby se zjistilo, že jste zdravý a mohla se ta plazma vlastně uvolnit pacientům," doplnila Marková.

V rámci slavnostního večera se pak oceněným dostalo také hudebního vystoupení a připravený pro ně byl v prostorách Staroměstské radnice také raut.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu