• Načítám...
>

V Kunraticích se nachází hrad krále Václava IV.

  • 19. června 2023,
  • 19:06,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Při toulkách Kunratickým lesem si můžete užít nejenom krásnou a relativně dlouhou procházku, kterou můžete začít například po nákupech v nedalekém Obchodním centru Chodov, ale pro děti je tam také hned několik hřišť, navštívit můžete i dvě restaurace a najdete tam i zapomenutá místa, mezi které patří zřícenina Nového hradu u Kunratic. Z původního velkého hradu z počátku 15. století toho sice už moc nezbylo, ale o to větší prostor zde může dostat fantazie. Šlo o významné sídlo tehdejší šlechty, ve kterém dokonce nějaký čas žil a nakonec i zemřel král Václav IV. Pojďme se na hrad podívat.

Reklama

V Praze se stále nachází plno zapomenutých a přehlížených míst, která mají přitom bohatou historii a která se tučným písmem zapsala do dějin. Jedním z nich je i na první pohledná nenápadná zřícenina Nového hradu u Kunratic, na který narazíte při procházce Kunratickým lesem. A přestože toho z něj už mnoho nezbylo, hodně toho pamatuje. Například to, jak hostil významné politické osobnosti středověké éry a jak v něm žil a zemřel král Václav IV., který byl velký lovec i bibliofil. 

"Přestěhoval si sem velkou bohatou knihovnu, byla tady také svého času takzvaná Václavova bible, která se naštěstí zachránila," řekl Svatomír Mydlarčík - redaktor Kunratického zpravodaje.

Po Václavově smrti v roce 1419 v něm několik měsíců pobývala jeho žena Žofie Bavorská a v průběhu roku 1420 na hrad opakovaně zavítal Václavův bratr Zikmund Lucemburský. Pak se ale hrad stal trnem v oku husitským pražanům, kteří ho roku 1421 dobyli a pražská chudina pak zkázu dokonala. 

"Dobyli hrad a během 25 dnů ho odstřelovali, hradní posádka se vzdala, nastalo rabování, hrad byl zapálen a to byla první taková velká rána hradu, který tady vydržel 8 let," řekl Svatomír Mydlarčík - redaktor Kunratického zpravodaje.

Hrad tak zůstal opuštěn a postupně chátral, i když v jeho okolí zůstaly ještě po dalších zhruba tři sta let rozsáhlé vinice. Vedle toho se ale hrad stal vděčným zdrojem stavebního materiálu pro výstavbu domků pro místní obyvatele a tak toho z původního rozsáhlého komplexu zbývalo stále méně a méně. 

"Zároveň tady je podloží takzvaná serpentinitová břidlice, která se využívala v 18. století na leštění zlatnických výrobků," řekl Svatomír Mydlarčík - redaktor Kunratického zpravodaje.

Posledním pomyslným hřebíčkem do rakve byl stále aktivnější turistický ruch, kdy výletníci brali hrad doslova útokem. 

"Roku 1881 tehdejší majitel nechal strhnout poslední zdi bývalého paláce, který se ještě zachoval," řekl Svatomír Mydlarčík - redaktor Kunratického zpravodaje.

Jak asi hrad před zbořením zdí vypadal se můžeme alespoň částečně dozvědět z ilustrací k Jiráskovu románu F. L. Věk. Nyní je Kunratický hrad stále oblíbeným cílem pro procházky a v místech, kde se dříve promenádovala vysoká šlechta a na koních přijížděly významné politické návštěvy, dnes každoročně běžci vypouští svou duši v rámci Velké kunratické, kdy trasa vede právě i v místě bývalého velkolepého hradu, ze kterého zbylo už jen pouhé torzo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu