• Načítám...
>

PVK na VědaFestu v Praze 6 předvedly úpravu pitné vody

  • 21. června 2023,
  • 23:51,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražské vodovody a kanalizace se i letos zúčastnily VědaFestu v Praze 6. Návštěvníci se mohli ochladit u osvěžovací brány, podívat se, jak vypadá voda přitékající do čistírny odpadních vod nebo vidět práci čistírny na vystaveném modelu.

Reklama

Takhle to vypadalo předposlední červnovou středu na travnaté ploše u Vítězného náměstí v Praze 6. Konal se tady totiž 11. ročník VědaFestu. Během jediného dne tady lidé mohli lidé vidět to nejzajímavější ze světa přírodních, technických a společenských věd. A ani letos na akci nechyběly Pražské vodovody a kanalizace.

"Představujeme tady, jakým způsobem Pražské vodovody a kanalizace vůbec funguje, co děláme, veškerou naší činnost od výroby pitné vody až po čištění odpadní vody, účastníci mají možnost vidět tady různé exponáty od mobilního dochlorování až po kubík vody, aby si udělali vůbec představu, kolik voda stojí a jaké je množství ten jeden kubík," řekla Jana Mendlová - referentka Komunikace a marketingu PVK.

Návštěvníci se pak mohli dozvědět, jakými úpravami musí voda, třeba z Vltavy, projít, než si ji doma už jako čistou a pitnou vodu natočíme do skleničky. A na to, jak voda vypadá v jednotlivých fázích úprav, se pak zájemci mohli také podívat.

"Já vám tady mohu ukázat, jak vypadá surová voda, kterou odčerpáme z řeky na úpravnu, znečištěná a potom po té úpravě, kdy je několik kroků v té úpravě a my pak získáme vodu takovou, abychom ji mohli pít. Nejdříve se vyčeří, přefiltruje a potom se hygienicky zabezpečí," řekla Eva Krákorová - technoložka pitných vod PVK.

"Všechny ty zásadní úpravny, ty povrchové zdroje, mají tu vícestupňovou úpravu vody. To znamená, že to není jen koagulace, písková filtrace, ale mají zase zařazen další stupeň, jako je ta sorpce na aktivní uhlí," řekla Bohdana Tláskalová - vedoucí Oddělení technologie distribuční sítě.

Pražská voda navíc patří k nejkvalitnějším na světě. 

"Ta voda je kvalitativně velmi výborná, splňuje všechny kvalitativní parametry a nemáme s tím problém, že bychom museli mít nějaké výjimky, které by podmiňovaly nebo omezovaly tu vodu pro malé děti, těhotné ženy a podobně," řekla Bohdana Tláskalová - vedoucí Oddělení technologie distribuční sítě.

Pražské vodovody a kanalizace se Festivalu vědy zúčastnily již popáté. Mezi dalšími vystavovateli byly například složky integrovaného záchranného systému, České vysoké učení technické a desítky dalších.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu