• Načítám...
>

Pražští zastupitelé měli poslední jednání před letní pauzou

  • 23. června 2023,
  • 15:55,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zastupitelé hlavního města na svém posledním jednání před letními prázdninami schválili třeba účast na případných aukcích České pošty na prodej centrální pobočky v Jindřišské ulici. Naopak připojení Prahy k oddlužovací akci Milostivý podzim zastupitelé odložili na září. Zelenou ale dostalo zřízení zubní pohotovosti v Nemocnici Na Františku.

Reklama

Červnové zasedání zastupitelstva hlavního města bylo posledním před dvouměsíční letní pauzou. Na programu tak bylo 98 bodů. Jedním z nejočekávanějších bylo schválení účasti Prahy na aukcích České pošty.

,,My jsme dnes na zastupitelstvu schválili materiál, kde zastupitelstvo zmocnilo radu k tomu, aby se mohla účastnit případných dražeb na majetek České pošty. Ačkoliv zatím máme dohodnuto s Českou poštou, že budeme jednat o tom přímém prodeji, tak se chceme pojistit pro případ, že by Česká pošta ten svůj přístup přehodnotila a něco by chtěla prodat v dražbě," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

Česká pošta se kvůli rušení poboček chystá na prodej hned několika budov, o které má Praha zájem. Pošta chce ale o přímém prodeji jednat pouze tehdy, pokud nabídku budou moci podat i další zájemci. Praha by ale preferovala přímý odkup.

,,Je to pro nás nepreferovaná varianta, protože tam se může stát ledacos v té dražbě a dost by se snížila pravděpodobnost, že tu nemovitost získá Praha," doplnil Zábranský.

,,Doufám, že to opravdu bude přímým prodejem, tak, aby si i ta pošta mohla tu tržní cenu vyzkoušet, jaká opravdu je a vyzve nás poté, co jí eventuálně dá někdo vyšší nabídku, abychom tuhle cenu dorovnali," řeka Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy

 Na posledním jednání před letní pauzou pak zastupitelé měli schválit připojení Prahy k takzvanému Milostivému podzimu. Akce, která má dlužníkům pomoci zbavit se dluhů vůči státu a samosprávám, měla odstartovat 1. července. Nakonec se ale metropole k Milostivému podzimu připojí až na konci září.

,,Odložilo se to proto, že Ministerstvo vnitra skandálně pravděpodobně doposud nedalo ten zákon do sbírky zákonů," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

,,Prezident ho podepisoval někdy před dvěma týdny, my jsme doufali, že se to stihne, ale Ministerstvo vnitra to nestihlo," doplnil Zábranský.

,,A na základě s legislativním odborem jsme vlastně nemohli de iure, de facto ano, ale de iure přijmout usnesení k něčemu, co vlastně v té sbírce není," řekl Nacher.

,,Tak jsme si odhlasovali přerušení projednávání tohoto bodu. Nicméně si myslím, že to samotné připojení Prahy do toho Milostivého podzimu bude mít dost marginální dopad, protože tam se bavíme o možnosti řešit dluhy za místní poplatky nebo porušení rozpočtové kázně," řekl Zábranský.

Lidé, kteří tedy dluží Praze třeba na poplatcích za psy nebo na nájmu v městských bytech tak na oddlužení budou mít místo pěti měsíců dva. O připojení metropole k Milostivému podzimu budou zastupitelé znovu jednat v září. Co se naopak schválit povedlo bylo třeba poskytnutí 3,4 milionu korun na potřebné zubní pohotovosti v Nemocnici Na Františku. Zubních pohotovostí je totiž v Praze dlouhodobě málo. Na provoz nové nemocniční ordinace dá město 870 tisíc korun. Otevřít pacientům by pak měla se začátkem září. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu