• Načítám...
>

Luskounka Šiška z pražské zoo roste jako z vody

  • 21. července 2023,
  • 12:46,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Mládě luskouna krátkoocasého prožilo v pražské zoologické zahradě už skoro půl roku. Jak se téhle šupinaté slečně s příznačným jménem Šiška daří, se podívejte v následující reportáži. Do pražské Troje za ní vyrazila redaktorka Kristýna Svobodová.

Reklama

Šiška je první luskoun narozený v Evropě a až dosáhne šesti měsíců života, bude oficiálně také prvním evropským odchovancem v lidské péči. Pod dohledem chovatelů pražské zoo zatím tahle šupinatá luskouní holka prospívá.

"Pro kontrolu vážíme dvakrát týdně, takže víme, že tam ty přírůstky jsou, samozřejmě vše konzultujeme se zoologickou zahradou v Taipei a víme i podle jejich záznamu mláďat, které již odchovali, že Šiška má velice dobrou váhu na jejich věk," řekl David Vala - chovatel luskounů v Zoo Praha.

Malé Šištičce už je skoro půl roku, váží přes 1600 gramů a stále postupně přibírá na váze.

"Je jisté, že malá Šiška prospívá, je jí pět měsíců nebo více jak 5 měsíců, jelikož se narodila 2. února, pokazit se bohužel samozřejmě může kdykoliv a cokoliv," řekl David Vala - chovatel luskounů v Zoo Praha.

Přesto ale některá riziková období malá Šištička překonala. Už v prvních dnech života nebylo jisté, jestli přežije - luskounka totiž přibírala méně, než měla. A tak ji chovatelé museli dokrmovat.

"Je to takové nevyzpytatelné, ten chov luskounů v lidské péči je velice náročný, ale to, abychom mohli už stoprocentně říci, že malá Šiška je odchovaná, bude ještě chvíli trvat, jelikož ještě můžeme na kamerových záznamech vidět, že pokud oni jdou spát do nory, do své boudy, tak se malá snaží ještě pít mateřské mléko," řekl David Vala - chovatel luskounů v Zoo Praha.

Hlavní složkou potravy malé luskounky už je dnes ale primárně kaše, kterou místní chovatelé připravují dospělým luskounům. Té Šištička denně spořádá více než 100 gramů.

"Ta kaše je taková speciální, základní složkou tam jsou včelí larvy, což jsou trubci nebo takzvaná trubčina, potom tam je třeba jablko, červi, ale i sušené droždí. To vše se rozmixuje, uvaří se to 30 minut v páře, poté se to chladí, potom se přidávají vitamíny a chitin a potom se krmí," řekl David Vala - chovatel luskounů v Zoo Praha.

Tenhle recept získali čeští chovatelé od svých kolegů v taipeiské zoo, kteří jim také předali řadu tipů, jak luskouní mládě chovat. Jestli se teď pražské zoo povede vzácné mládě odchovat, by mohlo být jasné už za pár dní, kdy malá luskounka překlene kritický půlrok života. Proto malé Šišce i jejím chovatelům přejeme hodně štěstí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu