• Načítám...
>

Muzeum komunismu připomíná, na co nesmíme zapomínat

  • 2. října 2023,
  • 13:54,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Sen, noční můra a realita. I tak by se ve zkratce dalo popsat čtyřicetileté období totalitního režimu v Československu. V pražském Muzeu komunismu tak pojmenovali 3 části výstavy.

Reklama

Sen, noční můra a realita. Takhle v pražském Muzeu komunismu pojmenovali tři části expozice, která popisuje čtyřicetileté období totalitního režimu v Československu.

"My bychom rádi představili i tu myšlenku, co je to socialismus nebo komunismus a tu myšlenku, která po druhé světové válce oslovila řadu občanů. Ta noční můra, to je to, co se stalo s tím snem, když ho realizovali lidé a je to ten vliv ideologie ze Sovětského svazu, kdy tady představujeme 50. léta a ta realita je socialismus s lidskou tváří a poté následná normalizace a vyvrcholí to listopadem 89," řekl Alexandr Koráb, kurátor Muzea komunismu.

Výstava ale vedle politických dějin ukazuje i to, jak se za socialismu žilo a návštěvníky vtáhne i do typických panelákových bytů.

"Máme tady pro představu ukázku toho, jak vypadal dětský pokoj v 70. letech, přesný rozměr toho panelákového dětského pokoje s tou válendou, s tím psacím stolem, jednou skříní, více se tam stejně nevešlo. Jsou tam nějaké hračky, které byly typické pro tu dobu," řekl Alexandr Koráb, kurátor Muzea komunismu.

Mezi originálními exponáty, které řada z nás ještě pamatuje, pak nechybí ani tuzexové bony.

"Když jste něco vydělal v zahraničí, ať jste byla na nějakých montážích nebo tak, tak vám to bylo přeměněno na bony. Bony byla poukázka, kterou jste mohla zaplatit v tom tuzexu a tuzex byl obchod, kde jste dostávala zahraniční zboží, které v normálních obchodech nebylo," řekl Alexandr Koráb, kurátor Muzea komunismu.

Tam se prodávalo spotřební zboží. Třeba džíny se svého času daly pořídit jen tady. Nechyběly ale ani zahraniční potraviny, kosmetika a dokonce i auta. Daleko smutnější část výstavy pak představují padesátá léta. Tady najdete třeba vyšetřovnu Státní bezpečnosti.

"My jsme se snažili nějakým způsobem ukázat a výtvarně pojmout tu vyšetřovnu, takže je vlastně vzhůru nohama. Tady ukazujeme symbolicky, že ta doba byla celá překroucená," řekl Alexandr Koráb, kurátor Muzea komunismu.

Hrůzné procesy, které komunistický režim vedl především s politickými vězni, pak na výstavě představuje původní oprátka z pankrácké věznice.

"Každý trestně stíhaný občan, který byl odsouzen k trestu smrti, měl svou vlastní oprátku, která byla součást vyšetřovacího spisu. Na té oprátce je papírek, na kterém je napsáno datum exekuce, tedy datum popravy a jméno toho vyšetřovaného bylo přiložené do vyšetřovacího spisu. Říká se, že v té době provaznický průmysl splnil plán na 130 procent," řekl Alexandr Koráb, kurátor Muzea komunismu.

Na ploše téměř 1500 metrů čtverečních návštěvník zkrátka pocítí autentickou atmosféru doby, kterou vedle originálních exponátů podtrhují také krátká videa nebo plakáty. K expozici pak patří i řada instalací, díky kterým projdete dobovými dílnami úderníka nebo školní třídy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu