• Načítám...
>

Národní galerie Praha vystavuje kresby českých Pařížanů

  • 30. srpna 2023,
  • 9:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Kabinet sbírky grafiky a kresby pražské Národní galerie představuje kresby českých umělců, kteří v 19. století tvořili v Paříži. Výstava s názvem Mezi Paříží a Prahou tak návštěvníky přenese zpátky v čase do víru všedního dění francouzského velkoměsta.

Reklama

Pařížská zákoutí 19. století, ale také pulzující život velkoměsta s bulváry, kavárnami, galeriemi a divadly. Přesně to zachycují kresby českých umělců, kteří část života strávili v soudobé Mekce umění. Ukázku jejich tvorby teď představuje zdánlivě nenápadná výstava pražské Národní galerie.

"Je to prostor, kde pravidelně obměňujeme takové malé soubory z naší bohaté kolekce kreseb a grafik 19. století a tento kabinet je věnován českým umělcům, kteří nějaký čas, kratší i delší, pobývali v Paříži, především tedy ve druhé polovině 19. století a na začátku 20. století," řekla Markéta Dlábková - kurátorka sbírky grafiky a kresby.

Čeští umělci do Paříže přicházeli za vzděláním a ve francouzské metropoli tak často strávili roky. S Prahou ale kontakt neztratili, své kresby posílali do českých redakcí, kde byly publikovány. V době, kdy byla fotografie ještě v plenkách, totiž zdobily stránky časopisů právě takovéto kresby.

"Takovým českým Pařížanem byl Luděk Marold, patřil k těm nejslavnějším, kteří skutečně publikovali jak ve francouzských magazínech Le Monde illustré a tak dále, tak i v těch českých - Světozoru, Zlaté Praze a ty kresby, které byly reprodukovány v těch českých časopisech, skutečně těm českým divákům přinášely ten závan toho velkého světa," řekla Markéta Dlábková - kurátorka sbírky grafiky a kresby.

Dvanáct obrazů vystavených v pražské Národní galerii představuje práci akvarelu, tuše nebo uhlu. Kresby autenticky zachycují všední život v ulicích tehdejší Paříže.

"Jsou to kresby, které zachycují ten život bezprostředně takovým téměř fotografickým způsobem, nějaké fotografické momentky, třeba téma Pařížanky, co můžeme vidět třeba na těch Maroldových kresbách, takové moderní a elegantně oblečené dámy, to byla věc, která pro to české publikum byla hrozně atraktivní," řekla Markéta Dlábková - kurátorka sbírky grafiky a kresby.

Výstavu kreseb, která návštěvníky vtáhne do ulic revoluční Paříže, najdou návštěvníci pražské Národní galerie ve stálé expozici umění 19. a 20. století.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu