• Načítám...
>

Přírodní divadlo v Šárce slaví 110 let od založení

  • 10. září 2023,
  • 4:36,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Před 110 lety se v Přírodním divadle v Šárce odehrálo první operní představení. Byla to tehdy velká událost, na kterou plakáty zvaly doslova celé město. Historie Přírodního divadla začala představením Prodaná nevěsta. Divadlo bylo po léta velmi úspěšné, ale v roce 1922 muselo z ekonomických důvodů skončit. Obnoveno bylo až v roce 2005 pod taktovkou dvou režisérek Jany Divišové a Renée Nachtigalové. Od té doby se diváci každoročně v rámci Dne Prahy 6 mohou těšit na představení v přírodním amfiteátru, kam se jich vejde několik tisíc. A letos byla na programu opět Prodaná nevěsta.

Reklama

Přírodní divadlo v Šárce už řadu let dělá díky dvojici tvůrčích dam Janě Divišové a Renéé Nachtigalové radost mnoha divákům, kteří navštěvují operní představení pod širým nebem. Obě dámy se daly dohromady v roce 2005, ale historie Přírodního divadla v Šárce sahá až do počátků 20. století, konkrétně první představení se v přírodním amfiteátru v Divoké Šárce konalo 16. května 1913. Letos tak divadlo slaví 110 let od svého založení.

"Aby se vědělo, že se hraje opera, tak byly vyvěšeny takové prapory, třeba na kavárně Slavia nebo na bance a tak, aby se vědělo, že se hraje, protože samozřejmě nikdo nevěděl, jaké bude počasí, jestli se to nebude muset zrušit," řekla Renée Nachtigallová - režisérka.

Tehdy ale byli všichni odhodláni představení odehrát za každého počasí. Jak tehdy bylo, to už se asi nedozvíme, ale jisté je, že na programu byla komická opera z dílny Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Režie se tehdy zhostil přední český divadelník Jaroslav Kvapil. Operní představení se do divadla, které bylo desítky let mimo provoz a časem zarostlo stromy, vrací i v současnosti, ale jen jednou ročně. I tak ale mají obě dámy s přípravami představení plné ruce práce.

"My musíme přes rok všechno připravit, jak to bude, protože potom to časové penzum, které nám zbývá na to samotné nazkoušení a postavení scény přímo tady na místě, je velice krátké. Musíme připravit scénář, vybrat titul, vybrat sólisty a najít ten správný recept, abychom dali jednu z hlavních rolí přírodě," řekla Renée Nachtigallová - režisérka.

V době vzniku se jednalo o největší přírodní divadlo v Evropě s kapacitou 9526 míst k sezení na dřevěných lavicích, přičemž se do něj vešlo dalších osm tisíc stojících diváků. Přírodní pražská scéna disponovala podzemním skladištěm kulis včetně šaten i prostorem pro orchestr. Celková hrací plocha obsáhla 4000 metrů čtverečních. Hrálo se zde s výjimkou první světové války až do roku 1922, kdy byla z ekonomických důvodů činnost úspěšného divadla zastavena. Celkem se za dobu existence divadla stihlo 16 inscenací. Později zde byly vysázeny stromy, v hledišti byl založen ovocný sad. Obnovit se ho podařilo až v roce 2005.

"Snažili jsme se společně s Prahou 6, aby se tady uskutečnilo jedno jediné představení Prodané nevěsty, v tu dobu tady byly metrové kopřivy, vše bylo zarostlé, prostě džungle a podle dobových obrázků jsme zjistili, jak to tady původně vypadalo," řekla Jana Divišová - režisérka.

Než se ale mohli diváci opět bavit nad osvědčenými operními kusy, bylo třeba absolvovat nutné byrokratické martyrium.

"Poslední povolení od různých úřadů, protože to bylo neuvěřitelné množství, které jsme potřebovali k povolení, aby se v této přírodní rezervaci vůbec něco mohlo konat, jsme dostali týden před operou," řekla Jana Divišová - režisérka.

Představení se pořádají každoročně v rámci Dne Prahy 6. Vystupují v nich sólisté opery Národního divadla, včetně sboru a baletu a v závislosti na počasí je navštěvují tisíce návštěvníků. Vstup je navíc zdarma. Letos připadla tato výjimečná událost na neděli 3. září od 14 hodin, kdy se diváci přišli podívat jak jinak než na Prodanou nevěstu, kterou to všechno okolo Přírodního divadla v Šárce před 110 lety začalo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu