• Načítám...
>

Pražský magistrát opraví Divadlo na Vinohradech

  • 15. září 2023,
  • 9:43,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát opraví Divadlo na Vinohradech. Do rekonstrukce dá v první fázi 75 milionů korun. Na svém šestém zasedání to schválili pražští zastupitelé.

Reklama

75 milionů korun. Tolik bude stát první fáze oprav Divadla na Vinohradech v Praze. Rekonstrukci bude financovat pražský magistrát. Na svém šestém zasedání to schválili zastupitelé hlavního města.

,,Jedná se o obrovskou zakázku a proto je správné, aby za celý průběh odpovídali úředníci magistrátu a ne, aby celou zakázku řídil pracující tým ve vinohradském divadle. Tam zkrátka není takový tým odborníků, investičáků, kteří by byli schopní celou zakázku zrealizovat a uhlídat," řekl náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

Příprava rekonstrukce odstartovala zhruba před šesti lety, divadlo mezitím uzavřelo smlouvy, mimo jiné, například s projektanty. Do těchto smluv teď město vstoupí a za rekonstrukci převezme zodpovědnost. Část peněz chce navíc Praha získat od státu.

,,Zatím je taková předběžná dohoda s Ministerstvem kultury, že by Praha mohla získat něco kolem 500 milionů korun," řekl pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

,,Budeme o tom jednat, ale kdyby se na konci nepodařilo toto vyjednat, tak jsme schopní z městských peněz tu rekonstrukci provést," doplnil Pospíšil.

,,Popravdě, já v to moc nevěřím, protože většinou od státu jsou to přísliby a realita je pak jiná. My jsme ale jako město připraveni financovat celou částku, tedy skoro tři miliardy korun. Kdyby to bylo o těch 500 milionů méně, budeme samozřejmě radši," dodal Wolf.

Rekonstrukcí má projít historická budova divadla a modernizace se dočká divadelní technologie, která ještě pamatuje dobu Františka Křižíka. A dojde také k rozšíření kapacity. V podzemní části za divadlem přibude zkušební sál, který bude zároveň sloužit jako komorní scéna.

,,Dnes v podstatě neexistuje větší divadlo, které by nemělo velkou zkušebnu, která nefunguje pouze jako zkušebna, ale vlastně jako béčková scéna pro menší počet diváků. Vinohradské divadlo má přes 600 míst. Ta zkušebna bude pro 300 diváků, to znamená, že divadlo se rázem stane jedním z největších pražských divadel," dodal Jan Wolf.

Celkové opravy by měly přijít zhruba na 2,7 miliardy korun. Začít rekonstruovat by se podle náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila mohlo po výběru zhotovitele ideálně v polovině příštího roku. Hotovo by pak prý mohlo být zhruba do čtyř let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu