• Načítám...
>

Aukce o nemovitosti České pošty proběhla bez Prahy

  • 27. září 2023,
  • 18:38,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Česká pošta uskutečnila aukci na nemovitosti České pošty v ulici Na Strži bez účasti hlavního města Prahy. To mělo přitom o dané nemovitosti dlouhodobě zájem, ale právní důvody ji účast v aukci nakonec znemožnily. Dražily se celkem tři nepotřebné nemovitosti v pražské Krči. Pošta za ně celkově získá téměř 400 milionů korun. Hlavní město se dražby nakonec nezúčastnilo, požadavky pošty by pro Prahu byly prý nevýhodné a smlouvy by tak byly neplatné. Pošta nyní vítězi aukce zašle výzvu k úhradě kupní ceny. Musí ji složit do 30 dnů od jejího doručení, poté bude zapsán v katastru nemovitostí.

Reklama

Ve čtvrtek 21. září proběhla aukce na nemovitosti České pošty v ulici Na Strži, a to bez účasti hlavního města Prahy. Nebylo to ale proto, že by hlavní město nemělo zájem, ale podmínky aukce v podstatě z právních důvodů znemožňovaly Praze účast.

„Zároveň jsem opakovaně zástupcům České pošty sděloval na jednáních, že samotný ten proces aukce znamená, že Praha v podstatě nemá možnost ty nemovitosti získat,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Praha od počátku preferovala variantu, aby Česká pošta dala městu možnost dorovnat nejvyšší nabídku, která vzejde buď z aukce nebo z výběrového řízení. Jedině tak by mělo město reálně možnost si obhájit nákup avizovaných nemovitostí za cenu vyšší než obvyklou, protože by vědělo konkrétní nabídku.

„My samozřejmě máme zájem o budovu pošty, která je v naší městské čtvrti, která je naprosto zásadní svými rozměry a počtem obyvatel, kteří tam žijí. Dali jsme to také České poště najevo a jsme skutečně velmi zklamáni, že to proběhlo tak, jak to proběhlo,“ říká primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Praze stály v cestě zejména právní důvody, kdy šlo především o dvě zásadní oblasti.

„Jedna z nich, která spojuje uzavření kupní smlouvy s uzavřením dlouhodobé nájemní smlouvy s Českou poštou, kde my jsme nebyli schopni vyřešit podmínku vyplývající ze zákona o hlavním městě Praze, že před pronájmem nemovitostí musí obec vyvěsit záměr na 15 dní na úřední desku, jinak tu smlouvu nemůže uzavřít,“ jmenuje první důvod radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Taková smlouva by tak při podpisu byla od počátku neplatná. Druhý problém byl, že podle Prahy byly smlouvy postavené poměrně jednostranně ve prospěch České pošty. Jeden z požadavků například byl, aby se nabyvatel vzdal jakýchkoliv práv z vadných plnění. Vzhledem ke stavu nemovitosti by pak hrozilo, že by tyto vady mohly být vyšší než 5 milionů korun a smlouva by tak opět mohla být neplatná.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu