• Načítám...
>

RockOpera zve na KNIHU MRTVÝCH: BARDO THÖDOL

  • 6. listopadu 2023,
  • 20:39,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Bardo Thödol je původně etnicko-symfonická opera, kterou divákům pražská Rockopera poprvé představila v roce 2010. Nynější zpracování je více rockové v souladu s naturelem jejich fanoušků i vlastně s celou koncepcí RockOpery Praha. Představení se inspiruje Tibetskou knihou mrtvých, ale rovněž i švýcarským filosofem Carlem Gustavem Jungem. Více se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

Klasicko-etnicko-rocková opera umělecké šéfky RockOpery Pavly Forest a Milana Steigerwalda vznikla na motivy Tibetské knihy mrtvých a na prknech holešovické arény se hraje několik let. 

"Za malou chvíli se začne odehrávat představení Bardo Thödol, které začíná velmi dramaticky. V horách umrzne horolezec a jeho duše putuje tím bardem a nakonec se převtělí do toho rockera, do malého chlapce a tím zase zakončí tu pouť a pokračuje dál," řekla Mirka Časarová, zpěvačka.

"My jsme si vymysleli, že budeme hrát něco z Tibetu, něco z budhistického světa, protože se nám zdá, že je to téma, které rezonuje tím českým prostředím, že spousta lidí se věnuje té východní filosofii," řekla Pavla Forest, umělecká šéfka a zpěvačka.

Kromě Mirky Časarové mohou návštěvníci v představení vidět například Kamila Střihavku, Viktora Dyka, již zmíněnou Pavlu Forest nebo Honzu Toužimského.

"Já jsem takový mnichovský průvodce, ale mám absolutně skvělou báječnou kapelu a o to tady přesně jde, takže jestli dnes někdo přijde, tak tu kapelu uvidí, že to za to stojí a o to tam jde," řekl Jan Toužimský, zpěvák.

"Moje role se jmenuje Bohyně univerzální dobroty a dalo by se říci, že je to veskrze kladná role, ale není tomu tak, protože univerzální dobrota nás také může někdy svést trošku na scestí a ona tu duši láká k sobě a chce, aby se převtělovala, ale ta duše se převtělovat nechce. Je to takové mystické, tajemné, využívám svůj soprán ve všech vysokých i nízkých tónech , jak to Milan Steigerwald napsal a je to taková tajemná role trošku," řekla Mirka Časarová, zpěvačka.

"Já dnes večer budu hrát roli jakéhosi průvodce posmrtným životem, ta postava se dá nazvat jako guru a překvapivě nebudu zpívat. Víc neprozradím, ať je divák trošku napjatý," řekl Kamil Střihavka, zpěvák.

"Já jsem v této opeře průvodcem, podobně jako Kamil, ale ze světa lidí, který předčítá z Knihy mrtvých, stejně jako Kamil, ale já naopak budu zpívat a budu zpívat společně s bohyní a tak dále a jsem taková průvodkyně z rodiny zemřelého," řekla Pavla Forest, umělecká šéfka a zpěvačka.

RockOpera Praha existuje na tuzemské hudební scéně již více jak deset let. Zakládá si právě na adaptacích nesmrtelných příběhů z ranku nejen klasické literatury, ale také na expresivní hudbě v podání živé kapely, velkých rockových hlasech, ohnivých show a obdivuhodných výkonech akrobatů i herců fyzického divadla. V RockoOpeře to ale není jen o představeních.

"Společně s Pavlou Forest v divadle vedeme individuální lekce zpěvu a může se přihlásit každý, kdo se sebou chce začít něco dělat. Bereme děti, takový ten hraniční věk je 6 let, ale studují u nás samozřejmě středoškoláci, dospělí a máme tady dokonce i jednu paní důchodového věku, která si chce čistě udělat radost," řekla Jana Jiroušková, lektorka zpěvu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu