• Načítám...
>

Do Zoo Praha se vrátily po deseti letech kapybary

  • 13. listopadu 2023,
  • 8:44,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Návštěvníci Zoo Praha se dočkali. Po dlouhých deseti letech je možné opět vidět naživo kapybary. Chov těchto hlodavců byl ukončen při posledních povodních. V sobotu byl nový mladý pár kapybar představen veřejnosti.

Reklama

Fenomén sociálních sítí. Tak se dnes dají označit největší hlodavci světa, alespoň podle počtu sdílení jejich roztomilých a jindy vtipných videí. Kapybary se do Zoo Praha vrátily po deseti letech.

"Asi se ještě nikdy v historii zoologické zahrady nestalo, že by byla taková poptávka po nějakém druhu zvířete. Skutečně nám lidé psali na sociálních sítích, psali nám dokonce emaily, dokonce nám snižovali hodnocení v recenzích na Googlu o hvězdičku, protože všechno bylo skvělé dle jedné recenze, ale nemáte kapybary. V ten moment jsme přistoupili k tomu, že ten jejich chov musíme obnovit," řekl Filip Mašek - tiskový mluvčí Zoo Praha.

"Máme tu nově dvě kapybary, je to pár, samec je ze Zoo Kodaň, samice z německé zoo Limbach, ten samec je o něco starší, už je rok a půl starý, ta samici je něco málo přes rok, rozhodně nedosahují své dospělé velikosti, ještě porostou, samec má v tuto chvíli nějakých 26 kilo a měl by se dostat na 50 kilo a výše," řekl Jan Mengr - kurátor chovu primátů Zoo Praha.

Kapybara svým vzhledem připomíná přerostlé morče a ta největší zaznamenaná vážila 91 kilo. 

"Kapybary jsme přivezli na přelomu září a října, potom, co absolvovaly povinnou karanténu, tak jsme je přesunuli, týden si tady zvykaly za zástěnou, aby je návštěvníci neviděli a měli na dnešek překvapení a v podstatě se tady cítí docela dobře, i když nesplňují ten svůj mediální obraz těch krotkých zvířat, protože jednak jsou velmi mladá ta zvířata, takže ještě nejsou plně vyspělá a jsou poměrně plachá na to, jak média kapybary vykreslují," řekl Jan Mengr - kurátor chovu primátů Zoo Praha.

Kapybary bývají většinou ve více druhových expozicích a v Zoo Praha tomu nebude jinak. O své bydlení se budou dělit s mravenečníky v dolní části zoo.

"U nás zatím došlo k seznámení dvou kapybar a naší samice mravenečníka Elly, v podstatě se ale úplně ignorují, není tam žádná výrazná interakce a kapybary ještě čeká seznámení se samcem Hannibalem," řekl Jan Mengr - kurátor chovu primátů Zoo Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu