• Načítám...
>

Praha schválila dotaci na telematické systémy

  • 4. prosince 2023,
  • 14:51,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Rada hlavního města Prahy schválila žádost o poskytnutí dotace na pořízení telematických systémů, které pomohou zlepšit plynulost dopravy a snižovat nehodovost. Jde o žádost o podporu z Operačního programu Doprava 2021 - 2027 na projekt Mobilní systém liniového řízení a provozních dopravních informací. Jeho smyslem je postupně vybavovat již vybudovanou silniční infrastrukturu v Praze vhodnými prvky inteligentních dopravních systémů, které pomohou zlepšit řízení dopravního provozu nejenom při mimořádných situacích, ale také informovat lépe řidiče o aktuálních dopravních omezeních.

Reklama

Praha udělala další významný krok pro pořízení telematických systémů, které mají pomoci zlepšit jak plynulost dopravy, tak snižovat nehodovost v hlavním městě. Pražští radní totiž schválili žádost o poskytnutí dotace na pořízení telematických systémů u Operačního programu Doprava 2021 - 2027 na projekt Mobilní systém liniového řízení a provozních dopravních informací.

„Jeho smyslem je postupně vybavovat již vybudovanou silniční infrastrukturu v Praze vhodnými prvky inteligentních dopravních systémů, které pomohou zlepšit řízení dopravního provozu nejenom při mimořádných situacích, ale také informovat lépe řidiče o aktuálních dopravních omezeních. Od toho si slibujeme zvýšení plynulosti a bezpečnosti,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Praha tak chce v dopravě začít ve větší míře využívat inovativní technologie a inteligentní dopravní systémy. Zároveň v tomto směru vítá možnost využít financování z evropských fondů na jejich podporu.

„Tahle novinka by měla umožnit harmonizovat dopravní proud v místech před a v dopravních omezeních, varovat před stojícími kolonami vozidel, před dopravními nehodami, před nepříznivými klimatickými podmínkami, případně umožnit řidičům využití alternativních tras a umožnit dispečerům monitoring nad provozem na dopravní síti Prahy v dočasně omezených místech, případně získávat nějaká další data pro efektivní plánování silničních prací,“ popisuje Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora hlavního města Prahy.

V praxi jde o technologii ITS, tedy moderní technologii, která v podstatě dělá to, že si lidově řečeno vozidlo povídá s vozovkou. Dostává určité informace, díky kterým je pak doprava plynulejší a bezpečnější. Celkové plánované náklady byly stanoveny na 80 milionů korun, přičemž dotace by měla pokrýt 85 procent, zbytek pak půjde z rozpočtu hlavního města Prahy. Realizaci má na starosti Technická správa komunikací hlavního města Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu