• Načítám...
>

Újezdem se šířily melodie z největší mobilní zvonohry

  • 15. prosince 2023,
  • 15:03,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Mistr zvonař Petr Rudolf Manoušek a Radek Rejšek objíždí už roky se svou unikátní zvonohrou celé Česko i svět. První z nich jedinečné dílo stvořil, druhý na něj hraje. Zvonohra má celkem 57 zvonů, které symbolizují počet městských částí v Praze. Podobných zvonoher je přitom na celém světě pouze pět, přičemž ta česká je vůbec největší. Zahrát se na ni dá prakticky cokoli, a to buď čistě sólově nebo s jakýmkoli hudebním doprovodem včetně celého orchestru, kdy je pak možné rozjet i jazz. Okolo Vánoc se ale s ní po Česku hrají vánoční melodie a koledy. Tak jako v městské části Praha - Újezd.

Reklama

Pokud byste měli spočítat, kolikrát zavítal zvonař Petr Rudolf Manoušek se svou unikátní pojízdnou zvonkohrou do městské části Praha - Újezd, nestačily by vám na to prsty na obou rukách. Jezdí sem totiž pravidelně, vždy okolo Vánoc. Ani letos neudělal výjimku a místním lidem tak svým dílem opět udělal radost.

"V tomto období lidé očekávají vánoční melodie, koledy nebo lidové písně, máme také na programu to, co lidé znají a co si třeba i děti rády zazpívají," řekl Petr Rudolf Manoušek - zvonař.

Na 57 zvonů se ale dá zahrát prakticky cokoli, záleží na dovednosti toho, kdo na zvonohru hraje.

"Samozřejmě záleží na žánru hudby, dá se hrát samostatně zvonohrou, dá se hrát s některými samostatnými dalšími hudebními nástroji, hráli jsme i s orchestrem nebo s pěveckým sborem jako doprovod, já osobně mám třeba moc rád jazz v podání zvonů s doprovodem dalších orchestrů," řekl Petr Rudolf Manoušek - zvonař.

Kam se svou zvonohrou pan Manoušek přijede, tam budí údiv a úžas. Ostatně, procestoval s ní celé Česko i celou řadu zahraničních destinací. A není se čemu divit, jeho dílo je totiž největší mobilní zvonohra z pěti existujících nástrojů na světě, víc jich zkrátka není. Hra vyžaduje cit a větší sílu, jinak je podobná hře na klavír.

"Klaviatura je rozložením stejná jako na klavíru, to znamená, že ve spodní řadě jsou bílé klávesy, ty horní jsou půl tóny jako černé klávesy, rozdíl je v tom, že to chce trošku větší sílu než klávesy na klavíru, takže se hraje malíkovou hranou ruky nikoli prsty a jsou tam rozestupy mezi těmi klávesami právě kvůli tomu, že se nehraje prsty," řekl Petr Rudolf Manoušek - zvonař.

Naučit se hrát na takový kolos určitě není nemožné. Stačí, když má hráč základy hry například právě z klavíru nebo z varhan. Zvonohra mistra zvonaře pana Manouška, na kterou hraje Radek Rejšek, už patří v městské části Praha - Újezd k předvánočním tradicím a jsou za to nesmírně rádi.

"My samozřejmě tuto akci podporujeme každým rokem, jsme rádi, že vždy přijmou naše pozvání pan Rejšek s panem Manouškem, rád bych všem popřál krásné prožití vánočních svátků, hodně štěstí a zdraví do nového roku," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha - Újezd.

Unikátní zvonohra vznikla před více než dvaceti lety ve spolupráci se zvonaři z Belgie a z Holandska. Její stavba trvala téměř tři roky. 57 zvonů symbolizuje 57 městských částí, které jsou na území hlavního města Prahy a jeden z těch zvonů, který vyluzuje tón H4, financovala před 20 lety právě městská část Praha - Újezd.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu