• Načítám...
>

Oprava staré vodní čistírny bude pokračovat i příští rok

  • 18. prosince 2023,
  • 12:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha bude v příštím roce pokračovat v rekonstrukci Ústřední čistírny odpadních vod, která se nachází na Císařském ostrově. V pořadí už čtvrtá etapa by měla město přijít na více než půl miliardy korun. Financování pokračování rekonstrukce už schválili také zastupitelé hlavního města.

Reklama

Praha v příštím roce investuje dalších bezmála 600 milionů do oprav Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Zastupitelé hlavního města totiž schválili další etapu rekonstrukce. Konkrétně se bude jednat o celkovou úpravu nátokových labyrintů na levém břehu ostrova.

,,To je další etapa, konkrétně 4. etapa té velké strategické přestavby ústřední čistírny odpadních vod, ke které se Praha zavázala ve svém strategickém plánu i ve směru k Ministerstvu životního prostředí," řekl Michal Hroza (TOP 09), radní hlavního města Prahy.

Akci bude město realizovat přes Pražskou vodohospodářskou společnost, kterou Praha vlastní. Samotná rekonstrukce má pak přispět k navýšení kapacity staré vodní linky pražské čistírny.

,,Ten nátokový labyrint nám do budoucna umožní vlastně distribuovat tu odpadní vodu mezi tu dneska samozřejmě postavenou a zkolaudovanou novou vodní linku a mezi tu v tu chvíli už zrekonstruovanou stávající vodní linku, což nám umožní s tím daleko lépe pracovat," uvedl Hroza.

Kompletní rekonstrukce čistírny se podle pražského radní Michala Hrozy bude skládat zhruba z deseti etap. Samotná modernizace má umožnit vypouštění kvalitnější vody. V budoucnu by se pak čistička měla stát i jakýmsi energetickým centrem budoucnosti.

,,Získáváme tím schopnost využívat tu energii a do budoucna se tam samozřejmě plánuje to energocentrum, které by z toho teplotního rozdílu pomocí nějakých tepelných velkých čerpadel získalo, uvažuje se tam, že až 100 tisíc pražských domácností by bylo schopno se tím pokrýt," vysvětloval Hroza.

K rekonstrukci nátokových labyrintů by se mělo přistoupit ve druhé polovině příštího roku. Kompletně hotovo by pak mělo být v roce 2026.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu