• Načítám...
>

Benefiční akce Zoo Praha pomůže ďáblům v Tasmánii

  • 17. prosince 2023,
  • 10:38,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

V Zoo Praha v posledním adventním víkendu proběhly čertovské vánoce. Benefiční akce, která se konala po běžné otevírací době má pomoci ďáblům medvědovitých, kteří žijí v Tasmánii ve volné přírodě. Aktuálně jich je kolem 13 000 a z toho jedna čtvrtina trpí nevyléčitelnou nemocí.

Reklama

Mít v zoologické zahradě ďábly medvědovité neboli tasmánské čerty je vzácnost. Zoo Praha se ale může pyšnit hned třemi samicemi a ještě tím, že je jako druhá v Evropě přivezla přímo z Tasmánie. Málo známou informací je fakt, že se jedná o ohrožený druh zvířete, kterému je zapotřebí pomáhat, což Zoo Praha dělá pravidelně.

"Jedná se už o druhý ročník této benefiční akce, jejíž výtěžek, tedy 50 procent z každé prodané vstupenky, putuje na sbírkové konto Pomáháme jim přežít na pomoc ohroženým druhům, speciálně tedy na ochranu ďáblů medvědovitých," řekla Lucie Ferebauerová - oddělení vzdělávací ZOO Praha.

Čertice v Zoo Praha jsou v rámci ambasador programu, aby rozšiřovaly povědomí o jejich životě v Tasmánii. K jejich vymírání dochází především ze dvou důvodů. Zaprvé doplácí na to, že jsou to noční tvorové a mrchožrouti. V noci nejsou téměř vůbec vidět a tak je často srazí auto, protože nejvíc mršin je právě u silnic.

"Druhá věc, která je trápí, je rakovina hlavy a krku, je to nemoc, která se nazývá DFTD, je popisovaná od roku 1996 a za tu dobu na Tasmánii zničila už 90 % divokých čertů. Přenáší se kousnutím, takže když nemocný čert kousne zdravého, tak ho okamžitě nakazí a ten čert do půl roku umírá hlady, protože v oblasti hlavy a krku narostou obrovské boláky a on se přes to není schopen nažrat," řekl David Vala - chovatel Zoo Praha.

"Zoo Praha pomáhá například podporou ochrany populace na ostrově Maria Island, kde se vyskytují ďáblové medvědovití, kteří právě nemají tuto rakovinu obličeje a nebo například podporuje výzkum vakcíny proti této rakovině," řekla Lucie Ferebauerová - oddělení vzdělávací ZOO Praha.

Benefiční akce nabídla bohatý program především pro děti. Největší úspěch však sklidilo komentované krmení tasmánských čertů. 

Zoo Praha má v zimním období otevřeno pouze do 16 hodin a tak si v rámci této akce bylo možné navíc vychutnat kouzelnou večerní atmosféru. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu