• Načítám...
>

Zoo Praha odchovala za loňský rok 1234 mláďat

  • 5. ledna 2024,
  • 1:14,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

V loňském roce se v Zoo Praha narodilo nebo vylíhlo přes 1200 mláďat. Pražská zoologická zahrada může být hrdá nejen na tak vysoké číslo, ale i na několik evropských unikátů. Mezi vzácně odchované můžeme jmenovat luskouna nebo ježuru.

Reklama

1234 mláďat. Tolik jich na svět přivítala Zoo Praha v roce 2023. Ovšem tím nejvýznamnějším a nejvzácnějším byl luskoun pojmenovaný Šiška.

"Je to nejen první odchov v Praze nebo České republice, ale v celé Evropě, čili je to opravdu naprosto výjimečná záležitost. Navíc jsou luskouni velmi ohrožení obchodem s jejich šupinami pro účely tradiční čínské medicíny, takže jsme rádi, že jsme na tuto živočišnou skupinu opravdu pozoruhodných savců, kteří jsou pokryti šupinami, mohli upozornit," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Luskouni se v přírodě živí termity a mravenci, což je ve střední Evropě nedostupné zboží a tak se jim chystá denně speciální kaše, která obsahuje larvy včelích trubců.

"Rodiče našeho mláděte luskouna pochází ze zoologické zahrady v Taipei a to je zahrada, která jako první na světě zvládla metodiku chovu a odchovu luskounů, takže odtud pochází naše know-how a vždy, když přišly nějaké kritické momenty během toho odchovu, tak fungoval přímý most mezi Prahou a Taipei," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha.

"Z těch významných odchovů určitě musím zmínit i další evropské prvenství, a to je odchov želv dlaždicovitých, což je také skvělé. Konečně také z těch významných odchovů bych chtěl uvést odchov ježury australské, což je zase savec, který vypadá na první pohled možná trochu jako nějaký ježek, ale je to ptakořitní savec příbuzný ptakopyskovi, který snáší vejce a z nich se líhnou mláďata, která se pak vyvíjejí ve vacích samic," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Narození Pýchavky, jak se ježuře zatím říká, oznámila zoo až po jednom roce, kdy měla jistotu, že mládě zvládlo nejtěžší období.

"Ze začátku prosperovala velmi pěkně, nicméně potom v období léta začala ztrácet na váze, v říjnu už ten pokles byl výrazný - z více než 1300 gramů na rovné kilo, my jsme začali konzultovat se zoologickou zahradou v San Diegu, která má trochu více zkušeností s tím odchovem než my a mládě jsme museli opakovaně uspávat, rentgenovat, dokrmovat v té anestezii sondou, což je velmi riskantní," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha.

Dnes už má kolem 1600 gramů a je kompletně převedena na dospěláckou stravu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu