• Načítám...
>

Zastupitelé jednali o zrušené zakázce na metro D

  • 26. ledna 2024,
  • 13:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Na svém 10. zasedání zastupitelé hlavního města několik hodin diskutovali o tendru na druhou část stavby metra D. Tu aktuálně řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který nedávno nepravomocně rozhodl o zrušení výběru vítěze zakázky - společnosti Subterra.

Reklama

Několik hodin na svém 10. zasedání diskutovali pražští zastupitelé o zakázce na druhou část stavby metra D. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž nedávno zrušil výběr vítěze tendru. Společnost Subterra podle antimonopolního úřadu vyhrát 30 miliardový projekt neměla. Důvodem mají být zfalšované životopisy a zkušenosti stavbyvedoucích.

,,Za tu zakázku je odpovědné představenstvo Dopravního podniku. My jsme v pondělí tento týden rozhodli, že chceme, aby byl proveden hloubkový interní audit toho vyhodnocení těch referencí uchazečů, což je ta záležitost, ke které směřuje teď zatím to nepravomocné rozhodnutí ÚOHS," řekl pražský náměstek pro dopravu, Zdeněk Hřib (Piráti).

,,S prvoinstančním nepravomocným rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasíme a podáme vůči němu rozklad v zákonné lhůtě," řekl vedoucí odboru Komunikace pražského Dopravního podniku, Daniel Šabík.

Opoziční strany ANO i SPD zakázku a postoj města i Dopravního podniku k problémům kolem zakázky kritizovaly. 

,,My jsme předtím varovali celý minulý rok, že jsou tam ty pochybnosti. Bohužel antimonopolní úřad dal za pravdu těm našim pochybnostem a trošku nerozumíme tomu, co teď pan náměstek Hřib chce udělat, ten audit na ty reference, když antimonopolní úřad už řekl, že jsou prostě špatně," řekl opoziční zastupitel, Ondřej Prokop.

,,Můj názor je, aby se výběrové řízení zrušilo, vyhlásilo nové, samozřejmě i se společností, která bude přizvána jako nezávislý auditor, aby všechno mohlo probíhat tak, jak má," popsal Michal Urban (SPD) - zastupitel hl. m. Prahy.

,,Kdyby se ten tendr dělal znovu, tak se to výrazně zdrží. My nechceme zdržovat stavbu metra D, to znamená, máme tady tři odevzdané nabídky, jedna tedy nesplnila zadání, ale potom jsou tady dvě, které zadání splnily a mezi těmi je možné si vybrat," reagoval 1. náměstek pražského primátora, Zdeněk Hřib (Piráti).

A k tomu už podle náměstka pražského primátora Zdeňka Hřiba rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže směřuje. Ze dvou dalších uchazečů se prý zatím přiklání k levějšímu z nich.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu