• Načítám...
>

Sociální služby podpoří Praha téměř miliardou korun

  • 29. ledna 2024,
  • 8:08,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Na rok 2024 bude z Ministerstva práce a sociálních věcí k dispozici téměř jedna miliarda korun. A to je meziročně více. Částku město navýšilo především kvůli rostoucím cenám energií.

Reklama

Provoz sociální péče na rok 2024 bude v hlavním městě zajištěn. Praha pro tyto služby vyhradila téměř jednu miliardu korun.

,,Podporujeme jak domovy pro seniory, tak domovy se zvláštním určením, neziskové organizace, které poskytují tuto službu, podpůrné služby, asistence, pečovatelské služby, terénní služby. Na to jde opravdu nejvíce peněz," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Tedy přes 700 milionů korun. Zbytek pak Praha přerozdělí například na podporu rodin, a to jak těch v sociální nouzi, tak i například těm pěstounským.

,,Ta třetí část jde také opět pro neziskový sektor, tomu se říká takzvané doplňkové služby, to jsou služby, které chceme našim Pražanům poskytnout. Tam jsou to služby se zabydlováním, jsou to služby telefonních linek pomoci a tak dále. To znamená, že je to komplex těch sociálních služeb," doplnila Udženija.

Finance jsou určeny pro neziskový sektor a centra sociálních služeb městských částí.

,,Všechny ostatní služby, které má hlavní město Praha pod sebou, tak si hradí z rozpočtu, takže ta jedna miliarda je vlastně navíc k tomu, co dělá hlavní město samo," doplnila náměstkyně Udženija.

Oproti loňskému roku bude mít Praha k dispozici o několik stovek milionů víc.

,,My se samozřejmě snažíme navyšovat, protože i vzhledem k tomu, že rostou platy, rostou ceny všeho, takže v rámci toho navyšování se snažíme, aby byly pokryty tyto služby a aby i ti zaměstnanci, kteří pracují ať už pro tu městskou část nebo i v tom neziskovém sektoru, byli nějak řádně odměněni," řekla pražská náměstkyně pro sociální oblast, Alexandra Udženija.

Největší část peněz jde totiž na osobní náklady a platy zaměstnanců sociálních organizací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu