• Načítám...
>

Antonín Dvořák byl skladatel světového významu

  • 15. března 2024,
  • 9:12,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Antonín Dvořák s Bedřichem Smetanou patří mezi nejvýraznější představitele české klasické hudby. Antonín Dvořák je navíc skladatel světového významu, kterého v Americe považují za „svého“. Právě za velkou louží během svého tříletého pobytu zanechal natolik výraznou stopu, že tam položil základy pro americkou hudbu, na kterých pak stavěli další skladatelé. Řezníkův syn se stal uznávaným skladatelem už za svého života a jeho Symfonie č. 9 Z Nového světa zazněla dokonce při první návštěvě člověka na Měsíci v roce 1969. O jeho životě a díle se můžete dozvědět v Muzeu Antonína Dvořáka v Praze.

Reklama

Co Čech, to muzikant! A v případě hudebního skladatele Antonína Dvořáka to platí snad stonásobně. Tento od přírody mimořádně hudebně nadaný umělec se narodil v Nelahozevsi u Prahy do řeznické rodiny. A přestože z něj jeho tatínek chtěl mít řeznického následovníka, jeho syn naštěstí vyměnil řeznické nože za jemnější náčiní a stal se skladatelem světového významu. O jeho životě a díle se můžete dozvědět v Muzeu Antonína Dvořáka v Praze, kde mají rovnou dvě expozice.

"Je to stálá expozice, která se nachází tady v přízemí muzea, jmenuje se Cesty Antonína Dvořáka a zaměřuje se obecně na Dvořákův život, má tady vystaveny originální předměty a nábytek z Dvořákova bytu, jsou to předměty, které jsou v muzeu v podstatě od samého počátku, které byly darovány rodinou zesnulému Antonínu Dvořákovi," řekla Veronika Vejvodová - vedoucí Muzea Antonína Dvořáka.

O patro výš se pak nachází výstava, která je věnována zápisu archivu Antonína Dvořáka do mezinárodního registru paměti světa UNESCO s názvem Antonín Dvořák: Můj život a dílo. Tato výstava je unikátní v tom, že každý měsíc ukazuje jiný Dvořákův originální rukopis. 

"Máme tady například psací stůl Antonína Dvořáka z jeho bytu v Žitné ulici a máme tady Dvořákův klavír, potom další nábytek z pracovny a některé obrazy a potom jeho osobní předměty a některé trofeje," řekla Veronika Vejvodová - vedoucí Muzea Antonína Dvořáka.

Antonín Dvořák se rychle stal vyhledávaným zdrojem pro zahraniční hudební nakladatele, dnes bychom řekli producenty nebo manažery, zejména z Německa a začal tvořit hudbu na zakázku. Dařilo se mu natolik, že byl pozván i do Ameriky, kde se stal ředitelem Národní konzervatoře v New Yorku. Američané si ho cenili natolik, že mu dali roční gáži 15 tisíc dolarů, což bylo mimochodem o třetinu více, než pobíral tehdejší starosta města. Američané mu dali náročný úkol - vypracovat jakýsi koncept národní hudby.

"Která měla vzniknout a základech hudby Afroameričanů a také částečně Indiánů. Dvořák měl tedy v Americe  učit, ale zároveň ještě před příjezdem bylo domluveno, že bude dirigovat koncerty ze svých skladeb a že zároveň bude komponovat některé skladby přímo, které budou Americe dedikovány," řekla Veronika Vejvodová - vedoucí Muzea Antonína Dvořáka.

A tady už mluvíme o té nejznámější symfonii č. 9 Z Nového světa, která znamenala výrazný krok k položení základů americké hudby, na kterých pak stavěli další skladatelé. Dvořák se ale pochopitelně těšil domů do své vlasti, kde se dočkal mimořádného uznání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu