• Načítám...
>

V pražském Újezdě plánují novou školu

  • 14. června 2024,
  • 13:35,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Jak se Praha rozvíjí a přibývá obyvatel, ubývá i míst ve školách a školkách i gymnáziích. Situace se pak netýká jen velkých městských částí, ale i těch menších a okrajových. Proto se s výstavbou nové školy počítá také v pražském Újezdě.

Reklama

V pražském Újezdě plánují stavbu nové Základní školy Formanská. Pojmout by měla žáky z druhého stupně a studenty gymnázia.

"S hlavním městem Prahou jsme se domluvili, že střední školu zde realizujeme, oni podpoří výstavbu celé školy, s tím, že ve střední škole bude 8 kmenových tříd, máme tam 5 odborných učeben, které budou moci využívat i žáci druhého stupně, kde máme připraveno 5 kmenových tříd," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha-Újezd.

Nová škola by měla vyrůst naproti stávající mateřské a základní škole ve Formanské ulici, která dnes pojme 108 žáků. Nová budova bude určena pro dalších 270.

"Ta plánovaná základní škola by měla být na tomto pozemku, na této louce, mělo by to být až k tomu sloupu vysokého napětí, na druhou stranu by to mělo být omezené ulicí Formanská a navážeme na stávající parkoviště a příjezd k mateřské škole a k prvnímu stupni základní školy," řekl Roman Pleskač - stavební inženýr.

Původní plány s rychlým rozvojem okrajové městské části počítaly se stavbou pouze základní školy. V posledních letech se ale deficit školských míst ukázal i na středních školách. A tak Praha, která je také investorem nové budovy, plánovanou výstavbu rozšířila i na nová místa pro studenty gymnázia.

"Udělali jsme i demografickou studii, kde jsme si ověřili z hlediska územního plánu a rozvoje městské části, že městská část se může rozšířit až na nějakých 10 - 11 000 obyvatel, z původních 2 500 obyvatel. Je to obrovský nárůst," řekl Roman Pleskač - stavební inženýr.

Nová škola by pak měla disponovat řadou alternativních zdrojů a moderních technologií.

"Máme tam fotovoltaiku, tepelná čerpadla, budeme tam využívat šedou vodu," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha-Újezd.

Nová budova základní a střední školy by tady měla stát zhruba do dvou let. Magistrát hlavního města Prahy pak za ní zaplatí téměř 600 milionů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu