• Načítám...
>

Praha chce novými opatřeními přilákat movité turisty

  • 21. června 2024,
  • 12:43,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Praha si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek turistů. Jejich počty už hravě dorovnávají čísla před pandemií koronaviru. Problém je ale často v jejich skladbě. Mnoho z nich do Prahy totiž přijíždí hlavně za levnou zábavou a alkoholem. Město chce proto desítkami nových opatření cílit hlavně na movitější turisty, kteří se budou chovat kultivovaně a budou ochotni zde utratit peníze. Mluví se například o kongresové turistice a rozšíření turismu mimo centrum. Praha chce cílit například na bohaté turisty z Indie, kteří milují umění a navštěvují galerie.

Reklama

Hlavní město Praha chystá desítky nových opatření, která by měla přispět k příjezdovému cestovnímu ruchu v metropoli. Cílem přitom není, aby do Prahy jezdilo za každou cenu více turistů. Vše je mnohem pragmatičtější, cílem je, aby do Prahy jezdili především turisté, kteří tam utratí peníze.

„Kteří zde jedou buď na kongres nebo za nějakou kulturní akcí, přespí v hotelu a utratí tady určité peníze, které pomohou pražským podnikatelům a obecně Praze, která pak z toho vybírá státu a pak se z toho vybírají daně. Tímto směrem půjdou i ta opatření, která navrhujeme,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Pospíšil (TOP 09).

Pomyslným turistickým vrcholem by mohla za pár let být nová budova Vltavské filharmonie. Jde ale například i o nasvícení Vyšehradu, které má celý tento historický areál zatraktivnit. Opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) řadu opatření vítá, ocenil by ale, kdyby Praha více bojovala s takzvanou alkoholovou turistikou, kterou je metropole vyhlášená.

„Potřebujeme určitě nějakou regulaci toho hluku a toho turismu v té centrální části Prahy, jako je například okolí ulice Dlouhá a další, kde je velký noční ruch a nepořádek. Tam jsou potřeba na jednu stranu nějaké restrikce a omezení, na druhou stranu je třeba motivovat vysoko příjmové turisty, aby sem přijeli nikoliv jenom za tou levnou zábavou, ale opravdu za turismem,“ myslí si Ondřej Prokop (ANO), zastupitel hlavního města Prahy.

Praha si hodně slibuje mimo jiné od kongresové turistiky. Chystá proto rozšiřovat stávající prostory, případně vytvářet nové. Přístavby by se mohlo dočkat například Kongresové centrum na Vyšehradě.

„Tento plán stále trvá, ale bohužel se posouvá relativně pomalu, protože stále není vyřešen majetkový problém se státem, kdy polovina Kongresového centra patří Praze a druhá polovina státu a stát nechce investovat do dalšího rozvoje Kongresového centra, do další přístavby té haly, kterou my k tomu potřebujeme přistavět, aby tam mohly být větší kongresy,“ vysvětluje Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hlavního města Prahy.

Řeší se proto varianta, kdy by celé Kongresové centrum vlastnila Praha. Získat musí ale podíl od státu. Pak by mohla sama rozhodovat o tom, jak se bude Kongresové centrum rozvíjet. Kromě kongresových turistů se chce Praha také zaměřit na movitější turisty z vybraných zemí.

„Teď třeba vidíte, že v Praze je celá řada Korejců z Jižní Koreje, jsou to kultivovaní turisté, kteří přivážejí peníze. Teď mám například jednání na Ministerstvu zahraničí s panem náměstkem, které se týká například Indie. To je obrovská země, kde je mnoho bohatých lidí, samozřejmě je tam i celá řada chudých, ale my cílíme třeba na ty bohatší lidi, vyšší střední třídu,“ uzavírá Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hlavního města Prahy.

Cílem je tak přitáhnout turisty, kteří chtějí jezdit do Evropy, zajímá je evropský styl života, mají dost peněz, chovají se kultivovaně a korektně a místo pivní kultury dají přednost umění, výstavám, hudbě nebo kongresům. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu