• Načítám...
>

V Kladně vyrobili plicní ventilátor

Neformální sdružení akademiků, informatiků a techniků v Kladně představilo první originální plicní ventilátor CoroVent. K jeho výrobě na kladenské fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT pomohla veřejná sbírka. Nově vyrobený model je srovnatelný s těmi nejmodernějšími, které se dovážejí ze zahraničí.

Reklama

Akademikům z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně ve spolupráci s dalšími odborníky se podařilo vyrobit plicní ventilátor. Pomoci by měl hlavně pacientům, kteří jsou nakaženi koronavirem a zároveň mají respirační problémy. 

Před vámi se nachází výrobní číslo 1 ventilátoru CoroVent, který byl speciálně vyvinut a vyroben, aby pomáhal pacientům s koronavirem, kteří nedokáží samostatně dýchat," uvedl zaměstnanec Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, Petr Kudrna.

Nově vyrobený model je srovnatelný s těmi nejmodernějšími, které se dovážejí ze zahraničí. Tento je však mnohem levnější. Je totiž vyroben z komponentů, které jsou u nás snadno dostupné. 

"Ten přístroj, který vidíte tady vyvinuli zaměstnanci fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. A tohle to je komerční přístroj z USA. Oba přístroj neumožňují to samé. Rozdíl je v cenně. Naši vědci dokázali za 3 týdny vyvinout přístroj, který umožňuje pacientům dýchat za sto tisíc korun. Kdežto tento zahraniční je pořízen za jeden milion korun," prozradil Josef Rosina - proděkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT

Příležitost seznámit se novým plicním ventilátorem, který může pomoci mnoha lidem, si nenechal ujít ani kladenský primátor Dan Jiránek. 

"Ukazuje se, že když město začalo s fakultou už před lety spolupracovat tak udělalo dobře," uvedl primátor města Kladna, Dan Jiránek.

V současné době nemá ventilátor standardní certifikaci. Tu se pokusí výrobci v nejbližší době /výrobci/ získat. Vývojáři plánují k tomuto zařízení ještě přidat funkci spontánního dýchání. S atesty a dalším vývojem pomůže i společnost Veolia, která fakultě věnovala půl milionu korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu