• Načítám...
>

Máslovické muzeum se pyšní expozicí panenek

Malá obec Máslovice ve Středočeském kraji je atypická nejen svým názvem, který je v rámci měst a obcí v Česku jediný svého druhu, ale rovněž se tam pyšní jediným muzeem másla ve střední Evropě. Kromě stálé expozice o historii a výrobě másla tam až do 19. listopadu můžete obdivovat i výstavu panenek z celého světa oblečených do nejrůznějších kostýmků a šatiček. Panenky do muzea zapůjčila sběratelka Marie Balková, která jich má ve sbírce rovných 300, v muzeu jich je k vidění přes 60.

Reklama

Jen těžko byste u nás našli nějakou holčičku, která by si v dětství alespoň jednou nehrála s panenkami. V dospělosti už si s nimi sice hraje jen málokdo, ale sběratelská vášeň kvete v každém věku. A to je případ paní Marie Balkové, která má ve své sbírce hned 300 panenek a 60 z nich se rozhodla zapůjčit do expozice panenek do Malého máslovického muzea másla v Máslovicích.

"Paní Balková je sbírá od roku 1993, nakupuje nové, ale samozřejmě nakupuje i ty staršího data. Ty úplně nejvzácnější jsou s keramickými hlavičkami, jsou samozřejmě ve vitríně. Mezi nejzajímavější na výstavě patří japonské panenky Kokeshi," řekla Vladimíra Sýkorová - provozovatelka Máslovického muzea.

Se sběrem panenek začala paní Balková náhodou. Jednoho dne jí dal manžel peníze, aby si šla koupit nový kabát, ale ona si místo toho koupila svou první panenku. A tehdy se sběratelská vášeň rozjela naplno.

"Není to jen o nákupech, ale je to i o výrobě panenek, kdy hodně sběratelek si samy ty panenky vyrábí," řekla Vladimíra Sýkorová - provozovatelka Máslovického muzea.

A s tím souvisí i výroba šatiček, kostýmků a nejrůznějších doplňků. I těch najdete na výstavě hned několik.

"Dokonce naše sběratelka paní Balková jednou přesvědčila firmu, že chce pruhované šatičky v určité barvě a jim se to tak zalíbilo, že potom jejich panenky potom měly ty šatičky, které byly původně pouze na objednávku," řekla Vladimíra Sýkorová - provozovatelka Máslovického muzea.

Expozice představuje jak panenky z Čech nebo Evropy, ale i z Asie nebo s tmavou barvou pleti. A samozřejmě nemohou chybět ani miminka.

"Která už vyloženě připomínají živé miminko, umí i plakat, čůrat, děti se učí i na tom miminku zacházet potom v budoucnu s opravdovým miminkem," řekla Vladimíra Sýkorová - provozovatelka Máslovického muzea.

Výstavu panenek v Malém máslovickém muzeu másla v Máslovicích můžete navštívit až do 19. listopadu a kdo ví, třeba i vy nakonec propadnete kouzlu panenek a začnete je sbírat ve velkém. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu