• Načítám...
>

Obědy do škol budou v kraji pokračovat i nadále

Středočeští radní schválili navýšení celkového objemu peněžních prostředků na podporu projektu Obědy do škol pro příspěvkové organizace Středočeského kraje z částky 3,98 milionu korun na 6,2 milionu korun. Cílem projektu, který zastřešuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, je zabezpečit bezplatné stravování pro děti ve věku od 2 do 26 let, kterým jejich rodinná finanční situace nedovoluje zajistit si školní obědy.

Reklama

Projekt Obědy do škol bude ve Středočeském kraji pokračovat i v následujícím pololetí. Děti, které pochází z rodin, kterým finanční situace nedovoluje zajistit školní obědy, tak mají díky podpoře Středočeského kraje a Ministerstva práce a sociálních věcí, které projekt zastřešuje, možnost bezplatného školního stravování. Krajští radní zároveň schválili navýšení celkového objemu peněžních prostředků pro příspěvkové organizace z 3,98 milionů na 6,2 milionu korun.

„Je tam v tuto chvíli zapojeno 26 krajských škol a 84 nekrajských škol. U těch nekrajských to je ještě dalších téměř 9 milionů korun a v současné době máme už podpořeno zhruba 850 dětí a ta podpora bude pokračovat nejenom ve druhém pololetí, ale samozřejmě i v dalších školních letech,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Michael Kašpar (STAN).

Díky projektu dochází ke zlepšování podmínek pro řádný průběh školní docházky žáků a zároveň se tím snižuje riziko případného sociálního vyloučení.

„Myslím si, že to má smysl, protože opravdu některé děti, respektive jejich rodiče nemají na to, aby si ty obědy dovolili. Myslím si, že to velký smysl má, aby se najedly společně se svými spolužáky, zaprvé kvůli výživě a zadruhé i kvůli tomu, aby nedošlo k jejich vyčlenění z kolektivu,“ dodává Michael Kašpar (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje Michael Kašpar (STAN).

Pokračování projektu a navýšení celkového objemu peněz vítá i opoziční radní Robert Bezděk. Částka je podle něj v tuto chvíli přiměřená a projekt plně podporuje.

„Upřímně řečeno, já nejsem příliš šťastný s principem toho projektu. Byl bych velice rád, pokud by takový projekt vůbec neexistoval a aby zde prostě neexistovaly děti, které trpí materiální nebo potravinovou deprivací. Ale žijeme ve světě, který není zcela perfektní a tomu se musíme přizpůsobit,“ myslí si radní Středočeského kraje Robert Bezděk (ANO).

Nárok na bezplatné stravování mají děti, kdy jejich rodina pobírá dávky v hmotné nouzi nebo se ocitla v nepříznivé finanční situaci. 

„Řeší se to vždy přes ředitele té dané školy. Podávají to školy vlastně najednou na Krajský úřad. Některé školy třeba nemají žádného studenta, některé školy jich mají jednotky, některé třeba více. Musí splňovat všechny ty podmínky, ony jsou různě nastavené. Jsou to vlastně nízkopříjmové domácnosti a je to tam nastaveno jako podpora dětí od předškolního až po školní věk a teoreticky až do 26 let,“ uzavírá Michael Kašpar (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Projekt je financován z Operačního programu Zaměstnanost plus Ministerstva práce a sociálních věcí, který čerpá prostředky z Evropské unie. Celková částka vyčleněná na podporu Obědů do škol na školní roky 2023/24 a 2024/25 činí necelých 25,2 milionu korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu