• Načítám...
>

Galerie Rudolfinum hostí originální výstavu

  • 26. srpna 2021,
  • 10:58,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Originální výstava, pod názvem Mezipaměť, je k vidění v Galerii Rudolfinum. K vidění tu jsou jak obrazy, tak i audiovizuální díla od českých a německých autorů. Navštívit ji můžete až do konce října.

Reklama

Originální výstava, pod názvem Mezipaměť, je k vidění v Galerii Rudolfinum. Jedná se o mezinárodní projekt kurátora Petra Vaňouse.

"Výstava Mezipamět je výstavou o nějakém procesu, nějaké transformaci. Ten termín jsem si převzal z oblasti informatiky. Je to vyrovnávací paměť v počítači, ale zároveň ta mezipamět může být vnímána, v nějakých společenských kontextech, jako nějaké uvykací období na nějakou společenskou změnu. Čili tyto dvě tématické oblasti, na nich stojí celý výběr autorů," konkretizoval Petr Vaňous, kurátor výstavy.

Návštěvníci mohou obdivovat díla od českých a německých autorů. Celkem tu je k vidění zhruba 20 exponátů.

"Vybral jsem tři české autory Adélu Matasovou, Pavla Mrkuse a Daniela Hanzlíka, kteří ve svých video-projekcích a datových projekcích se dotýkají tématu mezipaměti. A pak jsem vybral dva německé progresivní malíře, kteří od devadesátých let reformují obraz ve vztahu právě k pohyblivému obrazu, k médiím, k obecné akceleraci ve společnosti, a to jsou Eberhard Havekost a Frank Nitsche," upozornil Petr Vaňous, kurátor výstavy. 

Za pozornost rozhodně stojí dílo Daniela Hanzlíka pod názvem Eclipses. Jedná se o datovou rekonstrukci slunečných hodin, které jsou ale umístěny v interiéru galerie.

"Běží vlastně v umělém režimu, ale v reálném čase. Pak je tady asi nejsložitější, konfiguračně nejsložitější dílo Pavla Mrkuse, které se jmenuje Observatoř 1. Je to vlastně video-projekce, která se odehrává mezi mýtem, které vytváří umění a mezi nějakým výzkumem vesmíru, vesmírným výzkumem, který vyvíjí věda," doplnil Petr Vaňous, kurátor výstavy.

Výstavu můžete navštívit až do 31. října a vstup na ni je, díky nadačnímu fondu Abakus, zdarma.

    Reklama

    Mohlo by Vás zajímat


    Nejnovější zprávy PRAHA


    Nejčtenější zprávy

    Reklama

    PR články

    Více PR článků
    Zavřít reklamu