• Načítám...
>

Do Zoo Praha přicestoval první vombat

  • 10. prosince 2021,
  • 14:00,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Zoo Praha je první vombat. Jedná se o samečka jménem Cooper, který bude po skončení měsíční karantény představen veřejnosti. Zoo Praha je prvním českým a osmým evropským zařízením, které vombata chová.

Reklama

Zoo Praha se může pyšnit novým zvířecím přírůstkem. Je jím samec vombata obecného jménem Cooper, který přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru. 

"My jsme jednou z mála zoologických zahrad, která vombata může ukázat návštěvníkům. Je to zvíře, je to vačnatec, který není příliš často chován v Evropě, je v tuto chvíli asi v 8 zařízeních a současně je pro veřejnost nesmírně atraktivní. Je to takový plyšák, stačí se na něj podívat," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Zoo Praha je první českou zoologickou zahradou, která vombata chová. Sameček se aktuálně nachází v Darwinově kráteru, kde musí absolvovat měsíční karanténu, než bude představen veřejnosti. Převoz malý Cooper zvládl bez větších potíží. 

"Převoz proběhl úplně v pořádku a v klidu, byla tam vidět ta Cooperova dobrá a klidná povaha, jelikož si zašel do bedny skoro sám nebo se svojí chovatelkou a potom celou cestu prospal a byl klidný. Když jsme přijeli sem a vykládali ho, tak jsme pouze bednu otevřeli, Cooper si sám vylezl a hned prozkoumával okolí," řekl David Vala, chovatel Zoologické zahrady hl. města Praha.

Nejbližším příbuzným vombata je koala, ve volné přírodě obývá vombat Tasmánii a vlhčí oblasti Austrálie. Pražská Zoo bude návštěvníkům nabízet i nezvyklou vombatí pochoutku. 

"Vombati jsou známí tím, že kadí takové kostičky. Ono se tvrdí, že je to proto, aby si vymezili teritorium, oni je pak vynášejí na nějaká zvýšená místa, aby se jim neskutálely, tak proto jsou to kostičky a my teď vyvíjíme ty vombatí bobky v provedení cukrářském," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Cooper patří k tasmánskému poddruhu vombata obecného a právě z Tasmánie by k němu časem měla dorazit i samice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu