• Načítám...
>

Praha má nová pravidla pro developery

  • 29. ledna 2022,
  • 14:00,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

.

Reklama

Pražští zastupitelé schválili takzvanou Metodiku spoluúčasti investorů na rozvoji území. Developeři by se tak na základě tohoto několik set stránek čítajícího dokumentu museli finančně podílet na výstavbě potřebné infrastruktury v lokalitě, ve které staví.

"Ten materiál říká, že je dobré se dohodnout na sumě 2 300 za hrubý podlažní metr při změně územního plánu a má takové zásady, že všechny ty prostředky se vrací do toho území, kde ta zátěž vznikla. Suma 700 korun za metr čtvereční, tam kde není vyžadována změna územního plánu a u těch menších akcí dává veškeré pravomoci městským částem, aby tu smlouvu dohodli sami, aby ten materiál implementovali," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

U větších brownfieldů nad třicet tisíc metrů čtverečních se bude touto záležitostí zabývat magistrát. I v tomto případě budou veškeré prostředky opět zainvestovány do dané lokality.

"Znamená to jasná transparentní pravidla pro minimální spoluúčast developerů v momentě, kdy dochází ke změně územního plánu. Ta nová výstavba totiž nepřináší městu jenom nové možnosti nebo více bytů, přináší městu a městskému rozpočtu také náklady, protože někdo musí zajistit dopravní obslužnost těch nových bytů, školy, školky, údržbu parků, stanice záchranné služby a služebny městské policie se také nepostaví samy a pochopitelně budou zajišťovat třeba i kanalizaci nebo veřejné osvětlení," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Metodiku pro spoluúčast developerů vítá také většina městských částí. V některých z nich již podobná pravidla využívají a metodika tak bude sloužit k inspiraci či zlepšení podmínek. Metodika je navíc pouze doporučení, jak s investory postupovat a každá městská část si ji může upravit dle vlastní libosti.

"Já jsem s tou metodikou spokojená, byť my patříme k těm městským částem, které uzavírají smlouvy s investory už 10 let a máme přijatá pravidla už také 10 let, jako asi úplně první MČ. Jsem ráda, protože samozřejmě je to pro nás orientačně taková zjišťovací metoda, jak zjistit, kolik minimálně bychom měli po investorech požadovat," řekla Jana Plamínková, starostka MČ Praha - Slivenec.

"To, co zavádí hlavní město, jsou nějaká pravidla pro spolupráci mezi městem a investory. My už 12 let děláme smlouvy o spolupráci s investory. Je pravdou, že každá MČ má jinou metodologii, jinou metodiku a teď se to nějakým způsobem sjednocuje, což je správně," řekl Alexander Lochman, místostarosta MČ Praha - Čakovice.

Někteří zástupci městských částí ale vyslovili obavy nad tím, aby se zavedení těchto pravidel nepodepsalo na zvýšení cen bytů.

"My jsme právě proto hledali tu sumu, která je do 3 % nákladů třeba na ten byt a to jsme vyhodnotili i s oponenty, i z kruhů developerských, že je tam veliká pravděpodobnost, že se minimálně významná část může rozpustit v zisku, protože jsme pořád v nějakém konkurenčním prostředí," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Nová pravidla navíc výrazně urychlí povolovací procesy a odemykají pro výstavbu dosud zablokované brownfieldy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu