• Načítám...
>

V sobotu 2. dubna opět zaplní Prahu běžci

  • 1. dubna 2022,
  • 15:34,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Po dvou letech se opět v sobotu druhého dubna rozběhnou ulicemi hlavního města tisíce běžců v rámci Sportisimo 1/2Maratonu Praha. Letošní ročník bude navíc velmi speciální.

Reklama

Více než 11 tisíc běžců zaplní první dubnovou sobotu ulice Prahy. Letošní ročník Sportisimo 1/2Maratonu se koná po dlouhé covidové pauze a navíc přinese do hlavního města běžecká esa.

"Chtěli bychom letos vzpomenout na výjimečného Emila Zátopka. On nám dal určitý druh odhodlání a sebevědomí a to bychom chtěli vyzdvihnout. On nebyl jen sportovec, on byl jeden z největších mužů, které jsem bohužel neměl šanci potkat. Letos by se dožil sta let a to bychom chtěli oslavit. Buďme jako on, inspirujme ostatní, aby se hýbali, aby bojovali a aby šli dál," řekl Carlo Capalbo, president RunCzech.

Na startovní čáru se postaví i nejlepší tuzemský běžec Jiří Homoláč. Ten si jen z loňského mistrovství světa v atletice odnesl medaile hned ze dvou kategorií.

"Právě se cítím velmi dobře, uvidíme, jestli to tak bude i zítra, ale věřím, že ano. Příprava proběhla v pořádku, tak se těším na zítra," řekl Jiří Homoláč, atlet.

"Ovlivňuje tu vaší připravenost nebo ten pocit pak na té trati počasí? Protože přeci jen není úplně typické dubnové počasí, nebo nebude."

"Počasí samozřejmě výkon ovlivňuje hodně. Ta teplota, co má být zítra, to si myslím, že je ještě dobré, uvidíme, jak moc bude foukat vítr," řekl Jiří Homoláč, atlet.

Kromě Jirky Homoláče se do pražských ulic vydá i Keňan Philemon Kiplimo a k favoritům ročníku budou určitě patřit i jeho krajané Kennedy Kimutal či Keneth Rejnu. Uvidíme tak, zda se i letos podaří překonat světový rekord. V naší metropoli se to povedlo již pětkrát. V půlmaratonu se o to předloni postarala Keňanka Peres Jepchirchi s časem 1:05:34. 

"Já věřím, že RunCzech v průběhu letoška zvládne celý svůj plný program, to znamená kromě půlmaratonu ještě tradiční maraton a i ostatní běhy, ať už se to týká desítky, Newyorského maratonu nebo akcí pro rodiče s malými dětmi. Já věřím, že i díky těmto akcím se podaří Pražany zpátky rozpohybovat. My víme z některých výzkumů, že si děti bohužel odvykly v průběhu koronaviru se hýbat, takže třeba ty letošní časy, speciálně u těch dětských kategorií, bohužel nebudou tak skvělé, ale věřím, že společnou prací s RunCzechem, s atlety a dalšími se nám podaří právě obyvatele - Pražanky a Pražany zpět rozhýbat," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Kvůli půlmaratonu čeká omezení nejen řidiče, ale i cestující v městské hromadné dopravě. Od 9:30 do 13 hodin budou postupně po trase závodu uzavírány ulice a křižovatky. Provoz tramvají bude omezen od sobotní půlnoci až do přibližně 17 hodin a dotkne se linek v centrální části města. Veškeré informace o omezení jsou rozepsány na stránkách dopravního podniku - www.dpp.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu