• Načítám...
>

Zoo Praha pomáhá vrátit Karase obecného do přírody

  • 3. listopadu 2022,
  • 20:08,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská zoologická zahrada je na další ze záchranných misí. Tentokrát se pokouší vrátit do přírody kdysi rozšířenou českou rybu - karase obecného. Pracovníci vysadili prvních sto z nich do rybníku v pražské Vinoři. V navrácení tohoto druhu do přírody bude zoo pokračovat.

Reklama

Pražská zoo odstartovala záchrannou akci Karas. Po dvouletých přípravách se totiž pokouší vrátit karase obecného do přírody. Bezmála stovka malých ryb tak během pilotní mise našla nový domov v rybníku U Kamenného stolu v pražské Vinoři. Ještě před desítkami let byla tato sladkovodní ryba jednou z nejběžnějších v republice. Proč tedy vlastně karas obecný z našich vod zmizel?

"Stalo se to tím, že se ty nádrže změnily, že se mění hospodaření a tak dále, ale co je ještě důležitější, tak jednak je tu invazní karas stříbřitý, který pochází z Číny, nebo se dostávali do nádrží lidskou zásluhou vysloveně ti zlatí karasi, kteří dílem vytlačují ty karasy obecné a nebo může docházet ke křížení," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Malé karasy odchovali pracovníci pražské zoo ve vhodných tůních v zahradě. S nacházením stále vzácnějších kusů pomáhali i odborníci z České zemědělské univerzity a Biologického centra Akademie věd České republiky. Zásadní bylo najít i vhodné lokality k takzvané reintrodukci. S tím pomáhá Český rybářský svaz.

"Konkrétně tato nádrž byla vybraná díky své odlehlosti, díky tomu, že je po revitalizaci a že bylo možné slovit, ale obecně platí, že nádrže na horních tocích těch potoků, kam už není přítok z další velké nádrže, jsou na to vhodné, aby nedošlo ke kontaminaci," řekl Petr Štěpánek, specialista na reintrodukci druhů do přírody.

Celý projekt má však jedno velké ale. Aby se podařil, musí pomoci i veřejnost. Ta totiž ještě může pořádně zamíchat kartami.

"Může hrozit to, že sem někdo přijde a řekne si, že by bylo hezké, kdyby tady byli zlatí karasi a pustí sem zlaté karasy, což by to naše snažení zmařilo. Nebo kdyby sem někdo pustil vánočního kapra, tak to by byl samozřejmě problém," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Pražská zoo bude s vysazováním karasů samozřejmě pokračovat. Zatím k tomu budou sloužit rybníky v majetku hlavního města Prahy a také vhodné vodní plochy v okolí. Několik rybníků má zahrada také u chovné stanice v Dobřejově.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu