• Načítám...
>

Museum Kampa představuje tvorbu architekta Pleskota

  • 23. prosince 2022,
  • 20:07,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Není v Čechách mnoho známějších jmen, které by toho v architektuře dokázaly tolik, co Josef Pleskot (69). Tomu při příležitosti jeho blížících se sedmdesátin uspořádalo výstavu Museum Kampa.

Reklama

,,Městotvůrce" uznávaných staveb. I tak se přezdívá jednomu z nejrespektovanějších českých architektů - Josefu Pleskotovi. U příležitosti jeho 70. narozenin uspořádalo Museum Kampa výstavu s názvem Města. 

"Chceme představit v podstatě jeho přístup k architektuře, a to prostřednictvím příkladů tří měst, ve kterých má nejvíce realizací, což je Ostrava - Vítkovice, Litomyšl a Praha," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor muzea Kampa.

"V těchto městech má Pleskot nejvíce realizací, ta místa - města jsou strašně rozdílná. Praha jako město metropole, Ostrava jako to industriální město, které má ohromný problém, co s tím dědictvím 19. století a Litomyšl jako malé, ale vzorové demokratické město občanské společnosti," řekl Norbert Schmidt - architekt z Pleskotova AP ateliéru.

Jen pro představu. Pleskot stojí třeba za návrhem dnešního průchodu valem Jeleního příkopu na Pražském hradě. V Ostravě se podílel na revitalizaci průmyslového areálu vítkovických železáren a v Litomyšli je dokonce podepsaný pod nynější podobou centra města. Realizaci Pleskotových projektů ale předchází řada otázek a hlubší zamyšlení. Samotná architektura totiž pro Pleskota nikdy nebyla jen uměním. 

"Nejde o estetiku, nejde o ten konkrétní úkol, vždy se Josef Pleskot ptá, k čemu to je, jakou budoucnost má otevírat tím konkrétním projektem," řekl Norbert Schmidt - architekt z Pleskotova AP ateliéru.

"Naopak ke každé té zakázce nebo každému tomu úkolu přistupuje tak, že hledá co nejširší kontext, ať už historický, společenský, urbanistický, architektonický," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor muzea Kampa.

Typickým příkladem je třeba v ostravských Vítkovicích přestavba staré Vysoké pece na vyhlídkovou věž s kavárnou Bolt Tower.

"Ostraváci jsou teď hrdí na to, že mohou svou návštěvu vzít na Bolt Tower na kafe, na nějaký koncert, program, přednášku do multifunkční auly Gong, takže najednou je tam něco nového, co tomu městu dalo injekci pro normální život," řekl Norbert Schmidt - architekt z Pleskotova AP ateliéru.

Ostravskou vyhlídkovou věž s kavárnou si pak návštěvníci ve formě modelu mohou na výstavě také prohlédnout. Pleskotova díla pak expozice představuje také formou fotografií, map a projekcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu