• Načítám...
>

Mistři renesance se usadili v Mánesu

  • 23. února 2023,
  • 17:11,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Repliku obrazu Leonarda da Vinciho Salvator Mundi nebo sochy Davida od Michelangela Buonarrotiho nabídne od 1. března příštího roku výstava v pražském Mánesu. Projekt pod názvem Mistři renesance do 30. května představí repliky čtyř desítek význačných děl ze soukromých sbírek, světových galerií a muzeí. Výstava, jejímž patronem je houslista Jaroslav Svěcený, se následně přesune do Ostravy.

Reklama

Výstava Mistři renesance v pražském Mánesu ukáže v reálných velikostech repliky obrazů starých mistrů, jakými jsou například Stvoření Adama od Michelangela, Mona Lisa a Poslední večeře od da Vinciho, Sixtinská Madona od Raffaela Santiho nebo Zrození Venuše od Sandra Botticelliho.

"Je to výstava mistrů renesance a dělá ten oblouk od té rané až po tu pozdní renesanci. Je tady výstava čtyř největších umělců té doby - Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli a Raffaelo," řekl Manfred Waba, autor výstavy.

"Já jsem povoláním jevištní výtvarník a režisér hudebních děl. Ta doba mě vždy fascinovala, protože je to zrození humanismu. Je to doba, kdy byl Bůh přirovnán k člověku, že Bůh je předobrazem člověka. A obzvlášť v této době, která je mezinárodně velmi složitá, je důležité si znovu připomenout tu etiku, humanismus, kterými se tato doba vyznačovala," dodal Manfred Waba, autor výstavy.

Originály vystavených děl si normálně zblízka prohlédnout nelze. Například strop Sixtinské kaple je 22 metrů vysoko. Právě proto je idejí výstavy ukázat návštěvníkovi kopie originálu ve velikostech 1:1, tudíž z očí do očí. Přípravy nebyly vůbec jednoduché. Třeba dostat sem takového Davida v životní velikosti byl pro všechny vcelku oříšek.

"Bylo to složité, protože ta bedna má šest metrů krát dva metry krát jeden metr. Bylo to transportováno v jednom kuse. Ale musíme si přiznat, že je to kopie, že není z kamene, protože ten by skutečně převážet nešel," řekl Manfred Waba, autor výstavy.

Výstava už stihla projet města jako jsou Vídeň, Graz i Berlín a vidělo ji přes milion lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu