• Načítám...
>

Letňanští hasiči vedou kroužek pro budoucí hrdiny

  • 24. února 2023,
  • 14:37,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

I dobrovolný hasič se musí umět pohybovat v dýchacím přístroji, mít skvělou fyzičku a hlavně zapálení. Své o tom ví i dobrovolní hasiči z kroužku Mladých hasičů v pražských Letňanech. I oni totiž pravidelně prochází speciálním výcvikem. Na jeden z nich jsme se přijeli podívat i my s kamerou.

Reklama

V prostorách hasičské zbrojnice v pražských Letňanech se připravují mladí hasiči. Pod dohledem profesionálů tady cvičí nejen svou vlastní fyzičku, ale také schopnosti a dovednosti opravdových hasičů.

,,Ty děti se tady učí jakoby v podstatě od skauta až po první pomoc a takovéto věci, takže potom už je to čistě na nich, na kterou tu stranu se vydají, jestli to budou nějací záchranáři, profesionální hasiči a nebo jestli se budou věnovat něčemu úplně jinému," řekl Karel Slavata - starosta Sboru dobrovolných hasičů.

,,Celá náplň toho kroužku je, že začínáme nástupem, kde si děti řeknou, že tady vlastně vůbec jsou, rozdělíme si je do kategorií nebo podle toho, jak potřebujeme a podle ročního období s nimi vlastně děláme to, co je potřeba," doplnila Lucie Vilingerová - hlavní vedoucí mládeže Mladých hasičů v Letňanech.

Obecně je základem výcviku lehká atletika, kde budoucí hasiči trénují především fyzickou zdatnost. Hlavní náplní kroužku je ale samozřejmě vzdělávání dětí v oblasti požární ochrany. Během té děti získávají znalosti, ale i praktické zkušenosti ze všech oblastí hasičské činnosti, včetně požárního sportu. Naučí se ale také vázaní základních uzlů, základy zdravovědy nebo třeba orientaci v mapách.

,,My kromě toho, že se zabýváme požárním sportem, tak vlastně učíme děti, jak pomáhat ostatním a připravujeme je i na vstup do jednotky, potom v 18 letech už si je vlastně přebírají dospělí a počítají s nimi do jednotky, takže pak se z nich mohou stát, z některých se i stali, profesionální hasiči. Ale každopádně minimálně základem je to, že ty děti dokáží pomoci ostatním v jakýchkoli situacích," vysvětlila Vilingerová.

K dobrovolným hasičům samozřejmě patří soutěže. A kdo chce vyhrávat, musí trénovat. A třeba takhle vypadá trénink na závody v uzlování a na 60 metrů překážek.

,,Budou přebíhat přes překážky, což je příčný břevno a kladina, pak se ještě do toho přidává rozdělovač a hadice, ale musí začít postupně. Takže tady vlastně budou děti běhat s hadicemi a tady už trénují překážky. Každopádně se naučí pak třeba i do budoucna pro ty zásahy minimálně zapojit tu hadici tam, kam patří," doplnila Vilingerová.

Kroužek Mladých hasičů v Letňanech probíhá každý čtvrtek a pátek vždy od pěti do šesti hodin odpoledne, v letním období pak od půl šesté do půl sedmé odpoledne. Ve stejném čase pak rodiče mohou své ratolesti do kroužku přihlašovat přímo ve zbrojnici. Nejmladším zájemcům musí být alespoň 4 roky. Věková skupina, která tu prý chybí, jsou ale dorostenci - tedy děti ve věku od 12 do 15 let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu