• Načítám...
>

Pražské záchrance odlehčila vlastní dopravní služba

  • 3. května 2023,
  • 8:44,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská záchranka zavedla od března novou službu. Zdravotnickou dopravní posádku posílá operační středisko k pacientům mimo akutní ohrožení života a zdraví, kteří nepotřebují přednemocniční neodkladnou péči.

Reklama

Takhle vypadají vozy nové zdravotnické dopravní služby pražské záchranky. Určené jsou zejména pro pacienty v méně závažném zdravotním stavu, kteří ale do nemocnic nezvládnou cestovat sami.

"Jsou to pacienti, kteří za poslední roky přibyli, to znamená sice tísňové volání, ale nízká naléhavost a bylo to zhruba o 25 % oproti našim ročním číslům, proto jsme tuto službu zavedli," řekl Petr Kolouch - ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Typickými pacienty jsou tak chronicky nemocní lidé. Zpravidla to bývají senioři, kteří potřebují transportovat do nemocnice třeba na vyšetření.

"Jeho chronické nemoci jsou většinou kombinované a čas od času se nemá kam jinam dovolat, než na záchrannou službu a na některé diagnózy je RZP neboli lékařská služba nadbytečná a tam my můžeme použít zdravotnickou dopravní službu," řekl Petr Kolouch - ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Pražská záchranka dopravní službu spustila se začátkem letošního března. Od té doby mají za sebou dvě stávající posádky už víc než 500 výjezdů. Denně přitom každé vozidlo odbaví okolo deseti událostí. Nová služba odlehčila pacientům i samotné záchrance.

"Naše operátorky si odlevily v rámci čekacího schématu a i tito pacienti z toho profitují, protože se čekací doba postupně krátí," řekl Petr Kolouch - ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Posádku zdravotnické dopravní služby tvoří dva zdravotníci řidiči, kteří vedle předchozího absolvování akreditovaného zdravotnického kurzu prošli také specializovaným kurzem přímo na pražské záchrance. 

Pacienti, které sanitky převážejí, vyžadují pouze transport a nikoli léčbu během převozu. Tomu tedy odpovídá i vybavení aut.

"Oproti klasickému dvanáctisvodovému EKG je tam automatický externí defibrilátor, který pro tento typ převozu pacientů, kteří nepotřebují tolik intenzivní péče během převozu, je naprosto dostačující," řekl Petr Kolouch - ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Ve vozidlech zdravotnické dopravní služby si navíc pražská záchranka chce také vychovat budoucí řidiče rychlé zdravotnické pomoci.

"To je náš cíl, abychom je naučili znát dobře Prahu a mimopražští zaměstnanci se k nám pohrnou. Dnes musíte o zaměstnance bojovat, takže si myslíme, že už se nám toto daří," řekl Petr Kolouch - ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Ještě letos chce pak záchranka počet těchto posádek rozšířit. Pražský magistrát už proto zprocesoval pořízení nových sanitních vozů.

"Osm vozů je v soutěži v tuto chvíli, měly by doputovat s časným podzimem a bude-li potřeba, tak budeme toto všechno násobit, tak aby levý a pravý břeh Vltavy byl symetricky obsloužen," řekl Petr Kolouch - ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Zdravotnická dopravní služba je nyní k dispozici sedm dní v týdnu během denní směny od půl sedmé ráno do půl sedmé večer. Do budoucna ale záchranka počítá i se zavedením nočních směn.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu