• Načítám...
>

Praha pracuje na odstranění vizuálního smogu

  • 15. června 2023,
  • 8:38,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Rada hlavního města Prahy schválila výpovědi několika nájemních smluv na umístění billboardů. Z blízkosti pražských komunikací tak díky tomu zmizí 11 velkých reklamních ploch. Současně se radní shodli na potřebě novelizace nařízení o regulaci reklamy, které mimo jiné stanovuje podmínky pro reklamní plachty.

Reklama

Praha je stejně jako každé velkoměsto zahlcena vizuálním smogem, ať už jde o přemíru osvětlení ve večerních hodinách nebo stále agresivnější a početnější reklamní plochy včetně velkých billboardů. Praha se proti tomu snaží bojovat a radní hlavního města nyní schválili další kroky k odstranění vizuálního smogu, kdy konkrétně z blízkosti pražských komunikací zmizí celkem 11 billboardů. 

„Vypovídali jsme několik nájemních smluv na umístění billboardů. Některé v úplném centrum Prahy jako například nad Smíchovským nádražím nebo nad Andělem, ale i některé v okrajovějších částech Prahy,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Díky výpovědi nájemních smluv budou také odstraněny dva billboardy u křižovatky Cínovecká a Kostelecká v Ďáblicích, dále potom dvoustranný billboard u odbočky z Kartouzské do Strahovského tunelu, dvoustranný billboard u křížení Jižní spojky a Klučovské a také dvoustranný billboard podél Libušské před pobočkou pošty.

„Je to v souladu s již dříve schváleným postupem, kdy nepronajímáme nové smlouvy. Tady ve všech případech šlo o pozemky, které jsme nově získali do vlastnictví. Místo toho, abychom uzavírali nové smlouvy, tak jsme se s nimi vypořádali tak, že je vypovíme,“ říká Adam Zábranský (Piráti), radní hlavního města Prahy. 

Pražští radní zároveň schválili přípravu novelizace nařízení, kterým se zakazuje reklama šířená na veřejně přístupných místech mimo provozovnu. Záměrem novelizace uvedeného nařízení je přiblížit regulaci reklamních plachet regulaci billboardů a upravit místní definici takzvané zóny 3, kde je podle stávajícího nařízení zakázáno šíření reklamy jinak než skrze billboardy. Rada tak mimo jiné reaguje na řízení vedené Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu